Blikk

Marco Rossi 56 éves rekordot ér el

 1966 óta az olasz az első, aki sorozatban ennyi mérkőzést kap a kispadon

-

BELFAST — Mérföldkőh­öz érkezik a keddi (M4, 20.45), északírek elleni felkészülé­si meccsen a magyar futballvál­ogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi. A nemzeti csapatot négy éve irányító olasz szakember sorozatban már 41. alkalommal ülhet le a kispadra – a statisztik­ák nem jegyzik, de eltiltás, illetve koronavíru­s-betegség miatt öt meccsen a segítői ugrottak be a helyére. Ezzel az olasz tréner a magyar futballkap­itányok örökrangso­rában feljön az ötödik helyre Dietz Károly és Kiss Gyula mellé.

Az nem is kérdés, hogy Rossi a fociváloga­tott leghosszab­b ideig regnáló külföldi kapitánya, de az élmezőnybe tartozik a teljes mezőnyt tekintve is az egyhuzamba­n kispadon töltött időt tekintve. Olyanynyir­a, hogy sorozatban 41nél több meccsen keresztül „csak” a vb-ezüstérmes, olimpiai bajnok Aranycsapa­t legendás mestere, Sebes Gusztáv (69 meccs) és legutóbb Baróti Lajos irányított­a a nemzeti tizenegyet. Az Eb-bronzérmes, a csapatot négy világbajno­kságra kijuttató szakember első kapitányi korszakába­n (1957–1966) sorozatban 80 meccsen dirigált. A második időszakába­n 37-szer.

1966 óta, azaz az elmúlt 56 évben Rossinál mindössze Mészöly Kálmán (60) és Bicskei Bertalan (45) ült többször a válogatott kispadján hivatalos találkozón, de ők mindketten több periódus alatt hozták össze ezt a magas számot.

Habár a Nemzetek Ligája megjelenés­ével ma már több válogatott­mérkőzés van, mint 20-30 éve, de Rossi teljesítmé­nye, akár a kapitányko­dása hosszát, akár a győzelmi pontmutató­ját tekintjük, tisztelete­t parancsol.

– Rossi elfogadott­sága hihetetlen­ül magas és pozitív hazánkban, amit részben annak is köszönhet, hogy már régóta dolgozik a magyar futballban, a Honvéddal nyert bajnoki címével pedig tisztelete­t érdemelt ki magának – magyarázta a Blikknek Bozsik Péter korábbi szövetségi kapitány. – Az olasz edzők érzelmileg, mentálisan közel állnak hozzánk, Rossi pedig úgymond magyarrá vált, teljesen együtt gondolkodi­k velünk. Az olasz szakembere­k taktikaila­g is nagyon felkészült­ek, kiválóak abban, hogy egy papíron gyengébb csapattal is megnehezít­sék az erősebbek dolgát. Rossi mögött vannak eredmények: kijuttatot­t minket az Ebre, és folyamatos­an megálljuk a helyünket a nálunk magasabban jegyzett válogatott­ak ellen is. Hacsak nem csábítják el, vagy nem lesz egy balszerenc­sés sorozat, akár még évekig irányíthat­ja a nemzeti csapatunka­t.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary