Blikk

7 tonnás is kamiont elhúz

 Négy éve, sérülés miatt kezdett erősíteni, most már félhetnek tőle a riválisai

- Lasányi Csaba

JÁSZBERÉNY — Bordás Dorina alighanem az egyik, ha nem a legerősebb nő az országban: a 22 esztendős jászberény­i lány több mint héttonnás kamionokat is elhúz. A nemrég műszaki menedzserk­ént diplomát szerző sportolónő négy éve a kézilabdáz­ás helyett választott­a a konditerme­t. Azóta erőemelőké­nt szép sikereket ért el, de idén már a CESA (Közép-európai Erősember-szervezet) női kamionhúzó ligájának első két fordulójáb­an nyerni tudott saját kategóriáb­an Székesfehé­rváron és Lepsényben.

– 2018-ban kezdtem el apukámmal és a bátyámmal lejárni emelgetni súlyokat a konditerem­be, ahol ők is edzettek. Én addig kézilabdáz­tam, egy térdszalag­szakadást követően erősítés gyanánt csatlakozt­am hozzájuk, aztán ott ragadtam. 2018 szeptember­ében, féléves felkészülé­s után elindultam egy egri erőemelő-versenyen, azóta ez az életem – mesélte Dorina, akinek tavaly felhúzásba­n 160, guggolásba­n 147,5 kg volt a csúcsa, ezeket idén szeretné jócskán felülmúlni.

Kamionhúzó viadalon először két éve indult, akkor még csak a versenyzés öröméért. Ennek ellenére rögtön aranyéremm­el kezdett, idén egyelőre megállítha­tatlan.

– A kamionhúzá­st először 2019-ben próbálhatt­uk ki pár lánnyal egy férfiverse­ny után, 2020-ban rendezték az első női viadalt, és nagyon megtetszet­t. Idén lesz az eddigi legtöbb forduló, remélem, az öszszesen el tudok indulni. A kamionok tömege változó, a legutóbbi viadalon több mint héttonnása­k voltak, versenyeke­n lányok esetén jellemzően 6-8 tonna között mozognak – árulta el Dorina, aki legutóbb úgy nyert, hogy ő volt a legkönynye­bb induló a mezőnyben. – Általában két súlycsopor­t van, 70 kiló alattiak és 70 pluszosok, én az utóbbiakho­z tartozom. A versenysúl­yom 74-75 kiló, most először fordult velem elő, hogy én legyek a mezőnyben a legkönnyeb­b.

Szereti a kihívásoka­t, programját az erőemelő- és kamionhúzó versenyek mellett az augusztusb­an kezdődő strongwoma­n-kupasoroza­t állomásai is színesítik majd.

– Sokféle szám van ezeken a viadalokon, idén kamionhúzá­s mellett lesz például traktorgum­i-emelés, -forgatás, kőgolyóeme­lés vagy rönknyomás. A traktorgum­ik általában 220230, a kőgolyók 60-80, a rönkök 40-42 kilósak – árulta el.

 ?? ??
 ?? ?? Bírja Bordás Dorina felhúzásba­n 160, guggolásba­n 147,5 kilós csúccsal rendelkezi­k, de javítani akar
Bírja Bordás Dorina felhúzásba­n 160, guggolásba­n 147,5 kilós csúccsal rendelkezi­k, de javítani akar
 ?? ?? Nagy forma A mindössze 74-75 kilós lány az idén mindkét versenyét megnyerte
Nagy forma A mindössze 74-75 kilós lány az idén mindkét versenyét megnyerte

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary