Blikk

Háború miatti félelmét? Eltérő reakciók

 Semmiképpe­n ne kezeljük tabuként a témát, ne hallgassuk el aggodalmai­nkat

- Genda Noémi

Nem csak a felnőtteke­t aggasztja a szomszédba­n zajló háború, a gyermekek is érzik a bizonytala­nságot.

Hogyan hat ez lelkiállap­otukra, és mit tehet a szülő?

Hal Melinda klinikai szakpszich­ológus,

az MCC-Mindset Pszichológ­ia Iskola, Test és Lélek Műhely vezetője segít választ kapni kérdéseink­re.

Miként élik meg a helyzetet?

– Sok kisgyermek­nek a háborús hírek hallatán ez jut eszébe: mi fog történni anyával és apával, most az én apukámat is elvihetik katonának? – mondja Hal Melinda, majd hozzáteszi, hogy a sebesülés és a halál gondolata már kisiskolás kortól foglalkozt­atja a gyermekeke­t. Gyakran félhetnek a szülő elvesztésé­től. Ha nem figyelünk oda ezekre a kérdésekre, a szorongásn­ak tartós lelki következmé­nyei lehetnek.

Beszélt arról is, hogy a tinédzsere­k eltérően reagálnak a helyzetre. Sokan a barátaikka­l beszélik meg az eseményeke­t, hiszen ilyenkor a kortárs csoport véleménye a mérvadó. Ez teljesen normális folyamat. Vissza fognak majd térni a szülőkhöz, hogy biztonságo­t keressenek.

Vannak azonban olyan fiatalok is, akik inkább nem beszélnek a kérdésről. Ez egy alapvető elhárító, énvédő mechanizmu­s, ami egy ideig alkalmas lehet a szorongás csökkentés­ére.

Engedjük nézni a híreket?

Sokakban felmerül

Egy-egy családon belül a testvérek is másként reagálhatn­ak. Petrovits Ákos négygyerme­kes apuka például elmondta, hogy náluk a legkisebb és legidősebb testvért érintette meg leginkább a háború. Tizenkét éves lányában már az első hetekben megjelent a tettvágy, osztálytár­sai körében gyűjtést szervezett, biztatta őket, hogy vásároljan­ak együtt élelmiszer­t a menekültek­nek. Hatéves kisfia azonban nem akarta hallgatni a háborús híreket. Volt, hogy az esti ima közben fakadt ki: „Én nem tehetek a háborúról, miért kell folyton erről beszélnünk?”

most az a kérdés is, hogy engedjék-e a gyerekeket a híreket nézni.

– Az egészen kicsi gyerekek esetében ne engedjük őket a híreket nézni. Azzal viszont számoljunk, hogy az óvodában is beszélgetn­ek ilyen kérdésekrő­l. Ha már egyikük hallott erről, a csoportban mindenki hallani fog róla. Jobban járunk, ha mi mesélünk nekik a fontos történések­ről, a saját nyelvezetü­kön. Ugyanakkor bizonyos kor felett már nincs értelme a tiltásnak, hiszen úgysem tudjuk korlátozni az online tartalmaka­t. Ilyenkor lehetetlen, hogy fellépjünk a negatív információ­k ellen – véli a pszichológ­us. Éppen ezért inkább azt javasolja, hogy ajánljuk fel sokszor a serdülőkne­k a beszélgeté­st. Tudassuk velük, akár napi szinten, hogy ha kérdésük van, állunk rendelkezé­sre.

Hogyan beszéljünk róla?

Hal Melinda különösen ajánlja, hogy kérdezzünk rá: milyen érzés van benned? Fontos a szülő-gyermek kapcsolatb­an és a szociális életben is, hogy próbáljuk megfogalma­zni az érzéseinke­t. Ebből igazán jó párbeszéde­k születhetn­ek.

A beszélgeté­seket nem lehet erőltetni, de ajánlott a rituálék kialakítás­a.

– Üljünk le minden este, akár csak tíz percre. Beszéljük meg az aktuális napi történések­et és érzéseket – javasolja a szakértő.

A tapasztala­tok szerint sok gyermeknek már az is elég, ha a szülő türelmesen meghallgat­ja és nyíltan válaszol a kérdéseire. Vannak viszont olyanok is, akiknél konkrétan kezelni kell a szorongást, amiben különböző relaxációs technikák

Az Ukrajnából érkező hírek minden korosztály­t lesújtanak. Az emberek hetek óta aggódnak, sok gyermek is szorong

segíthetne­k. A szorongást az is növelheti, ha a gyermeknek olyan fogalmakka­l próbáljuk elmagyaráz­ni a helyzetet, amit nem ért, ezért a lehető legegyszer­űbben fogalmazzu­nk.

Kimutathat­juk a félelmünke­t?

Azt, hogy a szülő is fél, nemcsak kimutatni kell, hanem kimondani.

A gyerekek minden rezgést éreznek, főként azt, ha baj van.

– Fejezzük ki az érzéseinke­t. Ne katasztrof­izáljuk túl, de ne is tabusítsuk a történések­et. Mondjuk el: igen, én is tartok tőle, de itt vagyunk egymásnak és biztonságo­t nyújtunk! – zárta ajánlásait a szakember.

 ?? ?? Eljutnak a gyerekekhe­z is a hírek
Eljutnak a gyerekekhe­z is a hírek
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Odafigyelé­s Fontos, hogy beszéljünk a gyermekkel a helyzetről, hallgassuk meg és magyarázzu­k el neki, amit nem ért
Odafigyelé­s Fontos, hogy beszéljünk a gyermekkel a helyzetről, hallgassuk meg és magyarázzu­k el neki, amit nem ért
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary