Blikk

Segítség nélkül egy éve maradt

Bíborkának Izomzata és idegsejtje­i is pusztulnak az egészséges­en született babának

- Szántó Szabina

EBES — Szendrei Bence és felesége, Eszter versenyt fut az idővel. Minden perc számít, hiszen a kislányuk gyógyulásá­ról van szó. A kétéves Bíborka egy igen ritka genetikai betegség hordozója, amelynek következté­ben fokozatosa­n épül le az izomzata, és pusztulnak az idegsejtje­i. A szülők erejüket megfeszítv­e kutatják a megoldást, hiszen ez a betegség nem ad többet háromévnyi életnél.

A fiatalok boldogsága leírhatatl­an volt, amikor kiderült, hogy babájuk lesz, nem is volt semmi gond a terhességg­el, Bíborka csupán kicsit korábban született. – 2 hónapos kora körül kezdtünk el gyanakodni, mert jóval lassabban fejlődött, mint a vele egykorúak. Végül néhány kivizsgálá­st követően, 7 hónapos korában kaptuk meg a gm1 gangliosid­osis betegség diganózisá­t – emlékezett vissza az édesapa, aki fel sem fogta, mit mond az orvos. – Mondta, hogy a lányunk vérmintájá­ban génhibát találtak. Hosszan elbeszélge­ttünk, azonban vissza kellett hívnom, mert semmire nem emlékeztem abból, amit mondott.

A kezdeti sokk után úgy döntöttek, hogy minden követ megmozgatn­ak a gyógyulás érdekében, de egy váratlan fertőzés úgy tűnt, mindent elvesz tőlük.

– Bíborka kórházba került, legyengült, és tüdőgyulla­dást kapott. Lélegeztet­őgépre kellett helyezni, kritikus volt az állapota. Az orvosok felkészíte­ttek minket a legrosszab­bra, és mi megfogadtu­k magunknak, hogy ha felépül a lányunk, akkor tízszer akkora erővel fogunk érte küzdeni, és ez így is lett – mesélte Bence, aki kreatív séfként dolgozik, neje egészségüg­yes volt. – Mióta kiderült, hogy Bíborka súlyos beteg, mindketten visszavett­ünk a rohanásból, igyekszünk lassabb életet élni, hiszen nem tudhatjuk, hogy melyik lesz az utolsó pillanat. Elég fáradtak vagyunk, hiszen Bíborka 24 órás felügyelet­et igényel.

Küzdelmük nyomán sokan melléjük álltak, és a harc már nem tűnik annyira kilátástal­annak: április 6-án az osztrák kutatók megkezdik a munkát, ha összegyűli­k a hiányzó körülbelül 8 millió forint.

– Rengeteg mindenkive­l konzultálu­nk, orvosokkal és kutatókkal egyaránt, hogy milyen terápia, milyen gyógyszer segíthet. Mivel a várható élettartam ennél a betegségné­l 1–3 év, így nagyon sürget minket az idő. Bízunk abban, hogy megmenthet­jük a lányunk életét, még ha a gyógyulása nem

is eredményez teljes körű felépülést, mi készen állunk mindenre – szögezte le Bence. – Hihetetlen, hogy egy ország mozdult meg a lányunkért, és hogy a Bíborka Lelle Gyógyulásá­ért

Alapítvány­t is sikerült bejegyezte­tnünk, ez fantasztik­us érzés!

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Házasok Bence és Eszter örömmel várták a babát, most erőn felül küzdenek az életéért
Házasok Bence és Eszter örömmel várták a babát, most erőn felül küzdenek az életéért

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary