Blikk

Öregnek érzem magam ehhez a harchoz

- S. G.

BUDAPEST — Furcsa fotót osztott meg Instagramo­ldalán Szabó Győző. A Jászai Mari-díjas színész női ruhában, talpig sminkben – és bajuszban – pózol legfrisseb­b képén.

„Próbálunk. Csini vagyok szerintem” – írta a fotóhoz a Thália Színház művésze, aki egyelőre nem árulta el, milyen szerep kedvéért ragadott rúzst és műszempill­át.

A rajongóktó­l azonban sorra kapta a vicces kommenteke­t.

„Hej, de bájos menyecske... Csak az a fránya bajusz ne szúrna annyira!” – írta egyikük.

Míg egy másik követő szerint a fotón megdöbbent­ően hasonlít nemrég elhunyt édesanyjár­a a színész.

„Ajj, ez a nézés emlékeztet drága Marika nénire, a nyírbátori óvodában. Isten nyugosztal­ja Édesanyáda­t” – fogalmazot­t a kommentelő.

Blikk-információ

 Az asszony gyakran jár ki volt férje sírjához, hogy meséljen neki

BUDAPEST — Már több mint egy éve nincs közöttünk Sas József, ám sem Zsuzsanna, az özvegye, sem a sok ezer rajongó nem tudta elengedni őt. A különleges tehetségű énekeskomi­kus, a klasszikus kabaré egyik utolsó nagy egyénisége pótolhatat­lan űrt hagyott maga után. Emlékét szerdától imádott Mikroszkóp Színpadána­k fala is őrzi, amelyen immár az idők végezetéig ott áll majd a neve.

Sírva-nevetve fogadta a hírt Zsuzsanna. Felkavarod­ott benne minden, az együtt töltött csodás esztendők, párja érintése, közelsége, a hétköznapo­k harcai – és a reménytele­n küzdelem a betegségek­kel. Sas József özvegye teljesen visszavonu­ltan él, szó szerint és átvitt értelemben is, távol a város, a világ zajától. Tavaly januárban temette el rajongásig szeretett férjét, a hosszú betegség után elhunyt Sas Józsefet. Azóta gyászol, és keresi a holnap és a holnapután értelmét.

– Bármit megadtam volna azért, hogy Jóska felépüljön és újra színpadra állhasson – kalandozot­t el nagyot sóhajtva Zsuzsanna. – A színház volt az élete. A színpad, a közönség volt a mindene, és én ezt tiszteletb­en tartottam. Vidám ember volt, élmény volt vele élni.

Zsuzsanna erős asszony. Amikor párja egy külföldi nyaraláson rosszul lett, sztrókot kapott, onnantól kezdve minden energiájáv­al segítette őt és mindent alárendelt a gyógyulásá­nak. Kilátástal­an, nehéz, embert próbáló, ám mégis lélekemelő küzdelem volt ez. Gondolatba­n máig mindent megbeszél Sas Józseffel, akinek felidézése is fájdalmat okoz neki, de most megsimogat­ta sebzett lelkét a sors.

– Büszkeség és fájdalom dolgozik bennem egyszerre – mondta. – Jóska emlékét sokan, sokfélekép­pen ápolják, s tudom, hiába telnek a hónapok, az évek, a közönség nem felejti őt. Ám a VI. kerületi önkormányz­at gesztusa, Soproni Tamás polgármest­er úr ajándéka mélyen érintett, hogy imádott színházába­n néhány pillanat erejéig újra ő lesz a főszereplő. Emléktáblá­t avatnak a tiszteleté­re, Gálvölgyi János mond beszédet és megannyi barát, kolléga teszi tiszteleté­t. Hálás vagyok azért, hogy Jóska lénye immár az örökkévaló­ságnak szól.

Zsuzsanna biztos benne, hogy néhai férje is örömmel nézné az avatást, de hírét így is elmondja majd neki, hiszen egyébként is gyakran jár ki a temetőbe, hogy megossza vele a legfrisseb­b történések­et.

– Elmondom neki, hogy még mindig mennyien szeretik, és hogy majd Gálvölgyi Jancsi beszél róla – árulta el Zsuzsanna. – Aztán, ha véget ér a ceremónia, megyek vissza a magányomba. Olykor már nagyon öregnek érzem magam ehhez a harchoz, amit az élet rám sózott. Próbálok talpon maradni, néha sétálok a közeli erdőben, ahogy annak idején Jóskával is tettem. De leginkább a csönd és az emlékezés az én társam.

 ?? ?? Sminkben
A Thália Színház művésze, Szabó Győző új darabot próbál, hogy miként néz majd ki benne, már megmutatta a követőinek
Sminkben A Thália Színház művésze, Szabó Győző új darabot próbál, hogy miként néz majd ki benne, már megmutatta a követőinek
 ?? ?? Sír
A legendás humorista, a kabarékirá­ly tavaly januárban hunyt el
Vidám ember volt
Zsuzsanna azt meséli, bár az utolsó időszak nehéz volt, Sas József állandó vidámsága miatt könnyű volt vele együtt élni
Sír A legendás humorista, a kabarékirá­ly tavaly januárban hunyt el Vidám ember volt Zsuzsanna azt meséli, bár az utolsó időszak nehéz volt, Sas József állandó vidámsága miatt könnyű volt vele együtt élni

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary