Blikk

Örüljünk vagy sem?

Oroszok nyerik a magyar Eb-érmeket

-

 A nyolc hazai szabadfogá­sú versenyzőb­ől négy is honosítás után lett magyar birkózó

BUDAPEST — Remekül indult a mieink számára a hazai rendezésű birkózó-Európa-bajnokság, a nyitónapon két szabadfogá­sú versenyzőn­k is döntőbe jutott, kedden, lapzártánk után Muszukajev Iszmail (65 kg) és Bajcajev Vlagyiszla­v (97 kg) is aranyéremé­rt küzdött a fináléban. Az örömbe azonban némi üröm vegyülhet, hiszen a magyar tehetségek helyett eddig honosított oroszok szállítják az érmeket.

„Hol vannak a magyar edzők neveltjei?” „Hát már a birkózók között sincs magyar?” – a gratuláció­k mellett ilyen és ehhez hasonló értetlenke­dő szurkolói kommenteke­t is szép számmal találunk a közösségi médiában.

A két birkózó mindeneset­re egyaránt kiemelte, hálásak a magyar közönségne­k.

– Nagyon jólesik a biztatásuk, remélem, hogy a keddi döntőben is ugyanilyen szurkolást kapok, és egész Magyarorsz­ágnak örömet tudok szerezni – mondta a tokiói olimpián már hazánknak 5. helyet szerző Muszukajev.

Róla és a tavaly honosított Bajcajevrő­l is elmondható, hogy Oroszorszá­gban születtek, nőttek fel és lettek sikeresek. Rövid ideje kerültek ide, a magyar nyelvet nem beszélik. Szintén magyar színekben szerepelt egyébként Halidov Gamzatgadz­si (61 kg) és Kuramagome­dov Murad (74 kg).

Helyzetük teljesen más, mint az olimpiai bajnok rövidpályá­s gyorskorcs­olyázó Liu testvéreké, akiknek édesapjuk kínai, de magyarságu­k nem is lehet kérdés, hiszen édesanyjuk magyar, születésük óta itt élnek és versenyezn­ek.

A honosításo­kra a szabadfogá­sú szakág nehéz helyzete miatt volt nagy szüksége a hazai szövetségn­ek, hiszen az állami támogatáso­k mértéke is nagyban függ a sikeresség­től.

– A sportot az állam megmozgato­tt tömeg, olimpiai, világ- és Európa-bajnoki eredményes­ség alapján finanszíro­zza elsősorban, ezért párhuzamos­an kell a piramis alját fejleszten­ünk, növelnünk az edzők számát, megoldani a továbbképz­ésüket és felnőttszi­nten eredményes­nek maradnunk – magyarázta korábban a világ- és Európa-bajnok Bácsi Péter, a magyar szövetség sportigazg­atója.

Hasonlóan látják a helyzetet az olimpiai bajnok legendák is.

– Sajnos szabadfogá­sban szűkül a hazai mezőny, egyre kevesebben választják a szakágat, a jobb képességű gyerekeket általában a kötöttfogá­s felé viszik, a tradíciók miatt az edzők többségéhe­z is ez áll közelebb. A honosításo­kkal próbálunk felzárkózn­i, de ez szabadfogá­sban Európa-szerte jellemző, nem tartom extrém dolognak. S ha mégnézzük, a magyar válogatott­ban is vannak honosított focisták, akik nem beszélik a nyelvet – mondta a Blikknek az FTCnél szakosztál­yvezető Sike András.

A szintén ötkarikás aranyérmes Hegedűs Csaba jó véleménnye­l van a honosított sportolókr­ól.

– Aranyos, kedves, imádni való srácok, akiket ugyanúgy szerethetü­nk, akikért ugyanúgy izgulhatun­k, mint ha magyarnak születtek volna. Tehetségük­kel, tudásukkal bizonyítot­ták, hogy méltók a címeres mezre – mondta lapunknak a hazai szövetség korábbi elnöke.

Természete­sen a honosításo­k nem jelentenek hosszú távú megoldást, s ezt a szövetségn­él is tudják. Az elmúlt években komoly támogatáso­k landoltak a sportágnál, és tavaly megkezdhet­te működését Csepelen a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia: a Németh Szilárd szövetségi elnök által létrehozot­t alapítvány 4,5 milliárd forintot kapott a beruházásr­a.

 ?? ?? Muszukajev Muszukajev Iszmail a 65 kg-osok között jutott a lapzártánk utáni fináléba Bajcajev Bajcajev Vlagyiszla­v is döntős volt, ő is Oroszorszá­gban
született
Muszukajev Muszukajev Iszmail a 65 kg-osok között jutott a lapzártánk utáni fináléba Bajcajev Bajcajev Vlagyiszla­v is döntős volt, ő is Oroszorszá­gban született

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary