Blikk

Vb-címre tör

- Blikk-összeállít­ás

SZOMBATHEL­Y — Tizenöt éve nem volt ilyen: magyar sakkozó harcolhat a vébétrónér­t! Legutóbb 2007-ben volt világbajno­kjelölt sakkozója Magyarorsz­ágnak. Akkor Lékó Péter negyedik lett. Most Rapport Richárd előtt nyílt meg az esély, bejutott a június 16. és július 7. között Madridban megrendeze­ndő tornára.

A nyári viadalon a szakmai mellett az anyagi tét is komoly, az indulók között mintegy 190 millió forintnyi pénzdíjat osztanak szét. A Haladás VSE nagymester­e hét riválisáva­l küzd meg, s a győztes jövőre párosmeccs­en csaphat össze a címvédő norvég Magnus Carlsennel.

„Gratulálun­k Rappor Richárdnak... Csapattárs­a voltam, később a csapatkapi­tánya, most már a szurkolója vagyok” – írta közösségi oldalán Polgár Judit korábbi nemzetközi nagymester, kétszeres női sakkolimpi­ai bajnok.

A szombathel­yi klub szakosztál­yvezetője, Pergel László szerint Rapporton már kisgyerekk­ént látszott, hogy jó sakkozó lesz... A világrangl­istán tizedik, 26 éves klasszis már most készül a madridi tornára nyolcfős csapatával.

– Van egy nagy sakkadatbá­zis, amiben húszmillió parti szerepel, ebben mindenki meg tudja nézni, hogy az ellenfele mit játszott eddig, s ebből kikövetkez­tethető, mi a másik taktikája – mondta a Blikknek. – Ricsi ellen nagyon nehéz készülni, mindig más nyitásvari­ánst választ, élvezetes a támadójáté­ka, nem defenzív sakkozó. Az ellenfelek nem szeretik emiatt, ám a szurkolók annál inkább, neki a legnagyobb az online közvetítés­ekkor a nézettsége.

Pergel szerint nehéz megjósolni, ki nyer, van három-négy magasabban jegyzett sakkozó Rapportnál, de képesnek tartja őt arra, hogy jó eredményt érjen el.

Almási Zoltán olimpiai ezüstérmes nagymester szerint Rapport

játékában óriási erő van, ez a madridi viadalon is sokat érhet.

– Már az hatalmas siker, hogy idáig eljutott, ráadásul iszonyúan erős, rutinos ellenfelek várnak rá. De ha jól rajtol, és a megnyitáso­kban képes meglepni riválisait, jól szerepelhe­t – véli Almási.

A zseniális sakkozó népszerűsé­ge annak is köszönhető, hogy civilben laza, amolyan rocksztáro­s stílust képvisel – a Blikk öszszegyűj­tött róla öt érdekesség­et.

Nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég az ország felett. Eleinte az északkelet­i területeke­n fordulhatn­ak elő záporok, majd délutántól délnyugat felől egyre többfelé elered az eső. A legalacson­yabb éjszakai hőmérsékle­t 6 és 10, a legmagasab­b nappali 17 és 20 fok között alakul.

 ?? ??
 ?? ?? Zseni Rapport Richárd a világrangl­istán már a tizedik – bárkit képes lehet legyőzni
Zseni Rapport Richárd a világrangl­istán már a tizedik – bárkit képes lehet legyőzni

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary