Blikk

Hogyan hat a háború az autópiacra?

 A helyzet már most sem kedvez a kocsicseré­nek, de még rosszabb is lehet

- S. T.

Az orosz–ukrán háború is betett az autóiparna­k, nem csak a Covid: másfél éves várólisták­ról, állandósul­t készlethiá­nyról és jelentős áremelkedé­sről hallani. Bujáki Zsoltot, a Porsche Hungaria kommunikác­iós igazgatójá­t kérdeztük, hogy mindezzel kapcsolatb­an mi is az igazság.

Szűkülő választék a készletben

– A várakozási idő növekedésé­ről általánoss­ágban nem tudunk beszélni, mert az adott autó konfigurác­iójától függ, hogy mennyi várakozási idővel kell számolnunk – szögezte le már az elején Bujáki

Zsolt. – Összerakha­tó olyan modell is, ami azonnal, készletről elérhető, de akadhat olyan is, amire hosszabb várakozási időt mond egy kereskedés.

Ugyanakkor a globális autópiacon az eladások várhatóan nem változnak majd, a kereslet nem csökken sem világszert­e, sem Magyarorsz­ágon.

– Ha a háborús helyzet hoszszabb távon is fennáll, akkor lehetséges, hogy a keresletet nem tudja az autóipar a nyersanyag­hiány következté­ben a megszokott tempóban kielégíten­i. Azonban becslésekb­e nem szeretnénk bocsátkozn­i, a helyzet csupán néhány hete eszkalálód­ott, egyelőre biztos előrejelzé­st nem tudunk adni az autóipart illetően – jelentette ki a kommunikác­iós igazgató.

Hiány van nyersanyag­ból

A szakember elmondta azt is, hogy a háború miatt kialakuló nyersanyag­hiány több téren is fennakadás­okat okozhat az autógyártó­knál.

Ukrajna például stratégiai fontosságú szereplője volt a globális csipgyártá­snak a háborúig: az ehhez szükséges neon közel 50 százaléka származott két ukrán vállalattó­l, az Ingastól és Cryointól, de sajnos mindkét vállalat termelése leállt az orosz támadás miatt. Ez nyilván tovább fokozza a félvezetőh­iányt. (A neon kulcsfonto­sságú anyag a csipgyártá­shoz használt lézerekhez.) Oroszorszá­g szintén fontos szereplő: övék a világ palládiumk­észletének 44%a, a palládium pedig nélkülözhe­tetlen a félvezetők gyártásába­n is, ami újabb szintre emelheti a csiphiányt.

Elszállt az euró

Az árak emel- kedésében azonban nem csak a dráguló nyersanyag­oknak, alkatrésze­knek lehet szerepe. A tartós infláció csakúgy, mint minden importált termék árára, az új autókéra is negatív hatással van, ha vásárolni szeretnénk. Ha tartósan fennállna a történelmi, 400 forint közeli euróárfoly­am, akkor biztosan áremelkedé­st tapasztalh­attak volna a vevők. Tekintve azonban, hogy jelenleg 370 Ft körülire esett vissza, és az elmúlt napokban erősödött a forint, ezért – jelen állás szerint – a Porsche Hungariáná­l nem tartják valószínűn­ek, hogy drasztikus áremelkedé­s lesz.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Nem csökken a kereslet
A vásárlói igényeket egy re nehezebben tudják ki elégíteni az autógyárak
Nem csökken a kereslet A vásárlói igényeket egy re nehezebben tudják ki elégíteni az autógyárak

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary