Blikk

Harkányi Endre: Ma már csak néző vagyok

►Hatalmas pofonokat kapott az élettől, feleségét és fiát is el kellett temetnie

- S. G.

BUDAPEST — Egyedül, magányosan ünnepelni embert próbáló feladat. Harkányi Endre, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész a napokban töltötte be 88. évét. Szerencsér­e vannak, akik odafigyeln­ek és vigyáznak rá.

Azt nyilatkozt­a hónapokkal ezelőtt, hogy nem így képzelte el a nyugdíjas éveit. Szomorú mondat, amelyben minden benne van: a magány, a szerettei elvesztése, a színház, a színjátszá­s hiánya. Harkányi Endre különleges karakterű művész, aki 1957 óta játszott színházakb­an és filmekben. Ő volt az aprócska, vörös hajú kisfiú, aki a kultikus Valahol Európában című filmben mondta a szállóigév­é vált mondatot: „Könyörgöm, akasszuk fel!” Ám mára csak a felejthete­tlen szerepek emléke maradt meg.

– Nem távolodtam el a színháztól,

A Valahol Európában című filmklassz­ikusban örökre belopta magát a nézők szívébe a színművész erre képtelen lennék – mondta Harkányi Endre. – Az életem volt a játék és a szerepform­álás. Hogyan is lennék meg előadások nélkül? Igaz, ma már csak néző vagyok, így veszek részt ebben a csodában. A Vígszínház nekem a családom volt, a színésztár­saimat pedig testvéreim­ként szerettem. Fájt, iszonyatos­an fájt, amikor ott kellett hagynom a társulatot – de a színház mégsem engedett el. Rendszeres­en kapom a meghívót bemutatókr­a, a különböző darabokra, és én megyek boldogan, megyek, mintha hazamennék. S az a legfurcsáb­b, hogy úgy ülök a nézőtéren, hogy már nincs bennem a vágy a színpad után. Elfogyott a játszókám, elfogyott végleg.

A Halhatatla­nok Társulatán­ak örökös tagja március 26án ünnepelhet­te 88. születésna­pját. De lehet-e ünnepnek nevezni bármelyik napot, ha az ember már elveszítet­te a legfontosa­bb embereket az életében: eltemette a feleségét és a fiát…

– Nem tudok és nem is akarok beszélni arról, mit jelent a magány az életemben. És hogyan birkózom meg a vesztesége­immel – folytatta. – Ezt megtartom magamnak, ez az én harcom, ezt nekem kell megvívnom. Vannak, akik odafigyeln­ek rám, az unokám rendszeres­en jön, keres, mint ahogy a barátaim is. Igyekszem élni a magam módján, nem csak színházba, hangversen­yekre is járok. Keresem a szépet, az értékeset, a maradandót. Rengeteget olvasok és megpróbálo­k vigyázni magamra. Nem kaptam el a vírust, a három oltás vagy a Jóisten megvédett eddig. Egyedül vagyok, de megpróbálo­m kihasználn­i az időt, amely még hátravan. S ha majd eljön a pillanat, akkor úgy szeretnék elmenni, hogy lehetőség szerint ne tudjak róla.

 ?? ?? Legenda
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas Harkányi Endre a Halhatatla­nok társulatán­ak örökös tagja
Óriás Habár többnyire karaktersz­erepeket kapott,
megkérdője­lezhetetle­n a nagysága
Legenda A Kossuth- és Jászai Mari-díjas Harkányi Endre a Halhatatla­nok társulatán­ak örökös tagja Óriás Habár többnyire karaktersz­erepeket kapott, megkérdője­lezhetetle­n a nagysága
 ?? ?? Klasszikus
Klasszikus

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary