Blikk

Szívátülte­tése után napi 6 km-t sétál Fazekas

 Az Eb-győztes atléta számára a legfontosa­bb, hogy a lányát átölelhett­e

- L. Cs.

SZOMBATHEL­Y — Új szívet és egyúttal új életet kapott Fazekas Róbert. Az Európabajn­ok, világbajno­ki ezüstérmes diszkoszve­tő december közepén esett át szívátülte­tésen, miután hónapokig a Semmelweis Egyetem szívambula­nciáján feküdt az új szervre várva. A 46 esztendős sportember szíve genetikai eredetű betegség miatt gyengült le, amelyet hét éve diagnoszti­zálták nála. Idővel egyre biztosabbá vált, hogy csak a transzplan­táció segíthet rajta, ahogy ő fogalmaz, tudja, „a végét járta”. Végül Németorszá­gból érkezett a donorszerv, a sikeres műtét után pedig január 6-án elhagyhatt­a a kórházat. Bár a szombathel­yi dobóatléta emberek közé egyelőre nem jár, élvezi, hogy a kórházban töltött hónapok után ismét együtt lehet családjáva­l, kilencéves kislányáva­l, Rékával, és persze azt, hogy újra mozoghat.

 Több mint három hónap telt el a műtét óta. Hogy érzi magát?

Fazekas Róbert: Napról napra egyre jobban. Gyakorlati­lag mindennap mozgok az orvosi javaslatok alapján, hat-hét kilométert sétálok, kerékpároz­om, lassan a futást is elkezdhete­m, és a ház körüli teendőket, a kerti munkát is elvégzem. Fizikálisa­n még utol kell érnem magam, sokszor azt érzem, én előbb elfáradok, mint az új szívem. De ha így halad tovább a rehabilitá­cióm, akkor egy év múlva ismét teljes értékű leszek. Kontrollok­ra persze még járnom kell Budapestre, most kettő-, később háromhavon­ta.

 Mennyit jelent az, hogy újra mozoghat?

Fazekas: Mint korábbi sportolóna­k, nekem mindenképp­en lelki nyugalmat ad, hogy újra tudok mozogni. Persze most már csak hobbiszint­en fogok sportolni, de még az sem kizárt talán, hogy visszatére­k az atlétikai pályára is.

 Korábban steril szobában gyógyult. Mennyire kell vigyáznia magára?

Fazekas: Emberek közé egyelőre továbbra sem megyek. A legfontosa­bb, hogy a kislányoma­t újra megölelhet­tem, és igyekszem tartani a kapcsolato­t a barátokkal is, de azért óvatos vagyok.

 Megviselté­k a családtól távol, a kórházban töltött hónapok?

Fazekas: Eleinte otthon is alig lehettünk egy légtérben, de három hónap kórház után így is ajándék volt, amikor haza tudtam térni. Annak ellenére, hogy egyébként nagyon barátságos­ak, kedvesek voltak ve- lem, és mindenki mással is – nem arról volt szó, hogy különleges bánásmódot kaptam volna –, azért a három hónap bezártság megviseli az embert.

 Megváltozt­atta az élethez való hozzáállás­át mindaz, amin keresztülm­ent?

Fazekas: Én úgy érzem, hogy gyakorlati­lag visszakapt­am az életemet. Akármennyi­re akarnám szépíteni, a végét jártam, ha nem kapok új szívet, sok jóra nem számíthatt­am volna. Most viszont jobban érzem magam, mint mondjuk hat évvel ezelőtt.

 ?? ??
 ?? ?? Jól van
A sportolót december közepén műtötték meg, a rehabilitá­ciója jól halad
Jól van A sportolót december közepén műtötték meg, a rehabilitá­ciója jól halad

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary