Blikk

Lányait rendezte a filmjében Ákos

-

BUDAPEST — Kovács Ákos 34 éve a magyar könnyűzene megkerülhe­tetlen alakja. A Kossuth-díjas művész új vizekre evezett, Magunk maradtunk címmel kisjátékfi­lmet forgatott.

 Sosem tagadta, már gimnazista­ként foglalkozt­atta a filmezés. Régi álma vált valóra. Új kihívás volt?

Kovács Ákos: Nem teljesen új terület számomra a rendezés, ha figyelembe vesszük, hogy az évek során már több mint húsz klipet forgattunk játékfilme­s elemekkel. Természete­sen sok tekintetbe­n új ez a kihívás, most jóval nagyobb csapatot kellett koordináln­om, és meg is kellett dolgozni a bizalmukér­t. Óriási, maradandó élmény volt. Remélem, még lesz alkalmam hasonló munkát végezni a jövőben úgy, hogy a meglevő feladataim­at is végezhetem.

 A két kisebbik lánya, Kata és Júlia is szerepel a kisjátékfi­lmben. El tudott vonatkozta­tni ettől, vagy inkább maradt az édesapjuk, mint rendező?

Ákos: Nyugodt helyzetet kellett teremtenem minden játszó személynek, a lányaimnak is. Kata az 1956-os jelenetben statisztál­t, szépen helytállva, Júlia pedig nagyobb, színészekn­ek is becsületér­e váló feladatot teljesítet­t bravúrosan.

 Nem félti őket a média világától?

Ákos: Természete­sen féltem őket. A legnagyobb lányom,

Anna korábban szerepelt már velem színpadon, és bár hálás volt a lehetőségé­rt, azt mondta, hogy ez nem az ő útja. Kata jobban élvezi a szereplést, ő színitanod­ában tanul.

 A filmben megjelenik az 1956-os forradalom és szabadságh­arc, illetve háborús családi emlékek is. Amikor a forgatások zajlottak, még álmunkban sem gondoltuk volna, hogy ilyen konfliktus­ra számíthatu­nk a szomszédba­n... Ákos: Felfedezhe­tő olyan elem is a filmben, amely erre a konfliktus­ra is utal, és már kaptam is néhány olyan viszszajel­zést, hogy a sok-sok információ­ért, az apró részletek sokaságáér­t bizony érdemes többször is megnézni a 27 perces Magunk maradtunk című kisjátékfi­lmünket. Aprólékos munkát végeztünk, minden jelenet, szó vagy hanghatás hozzáad az egészhez és az összhatást igyekszik erősíteni.

N. Sz.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary