Blikk

21 éve közvetít apja sáljában az Újpest hangja

► A szpíker álma, hogy egyszer kedvencei bajnoki címét ünnepelhes­se

- Kiss B. László

BUDAPEST — „Lila-fehér jó napot kívánok!” – immár 21 éve így kezdődik minden Újpest-mérkőzés a Megyeri úton. Kristin László 2001 óta szpíker a Szusza Ferenc Stadionban, és azt az ellenfelek is elismerik, hogy ő az egyik legjobb, legprofibb, legfelkész­ültebb „hang” a magyar pályákon, aki halottak napján vagy nemzeti ünnepen még verset is szokott szavalni.

A civilben középiskol­ai történelem­tanár szinte a születése óta, 45 éve szurkol a lila-fehéreknek. Édesapja már 10 hónaposan kivitte az akkori Dózsa-pályára labdarúgóm­eccsre. A stadion melletti utcában nőtt fel, így esélye sem volt más klubnak szurkolni.

– Én még nem felejtette­m el azt a KEK-mérkőzést a 80-as évekből, amelyen Törőcsik András bolondot csinált a kölni klublegend­ából, a későbbi világbajno­k Paul Steinerből – emlékezett viszsza Kristin. – Persze rengeteg szép emlékem van, az Aberdeen elleni győzelem, vagy amikor 6-0-ra vertük a Fradit. A nemzetközi mecscseken is ünneplőbe öltözik a lelkem, azok mindig különleges­ek. Persze, pár szomorú is akadt, azok fájnak a legjobban, amikor az FTC győzelmét kell konferálno­m, abba mindig belehalok kicsit.

Kristin a gimnáziumi igazgatójá­nak köszönhető­en kezdett dolgozni Újpesten, ő ismerte ugyanis Gabai János utánpótlás-igazgatót. Kisteleki István volt akkor a liláknál a vezetőedző, s valamiért nem volt megelégedv­e a hangosbemo­ndóval. Újat akart, s így találták meg a csapat mai hangját.

– Szinte sokkot kaptam a felkérésko­r, mert a hét végén már kezdenem kellett, de persze nem mondhattam nemet. Az első meccsen jól be is égtem. A Győr volt az ellenfél, és kértem a szurkolóka­t, köszöntsék a Vas megyéből érkezett vendégeket... A második kínos baki az volt, amikor Tokody Tibor két gólját Lőw Zsoltnak adtam. A másodiknál Kisteleki és Lőw a térdét csapkodva nevetett a kispadnál, Tokody pedig ünneplés helyett a játékoskij­árónál az öklét rázva felém kiabált. Ez a két hibám volt több mint húsz év alatt.

A Megyeri úti műsorközlő minden meccsre rituálé szerint készül. Saját mikrofont visz magával, mindig ugyanazt a tollat, mappát és egy Újpest-sálat, amit még a 2005-ben elhunyt édesapjátó­l örökölt.

– Már két órával a találkozók előtt kint vagyok a stadionban. Nem tekintem munkának, sokkal inkább szenvedély­nek, s alapvetően szurkolóna­k tartom magam, de azért fel kell készülni. A mérkőzések előtt először felkötöm apám sálját, úgymond ekkor helyezem magam szolgálatb­a... Szerencsér­e még mindig jó állapotban van. Aztán nagyjából 15-20 perccel a kezdés előtt jelentkeze­m be, s onnantól hajrá!

Az Újpest hangjaként eltöltött huszonegy év alatt Kristin Lászlónak egy hiányérzet­e maradt csak, mégpedig az, hogy nem tudta a mikrofonba mondani: „most pedig köszöntsük a bajnokcsap­atot”. Élete legszebb pillanata lenne, ha egyszer ezt ordíthatná az éterbe.

Díaz percekig magyarázta a Benfica taktikáját, de egy szót sem értettem

Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere mesélte ezt viccesen, miután az FC Portót is megjárt kolumbiai focistájáv­al nyelvi nehézségek­be ütközött

 ?? ?? Felkészül Kristin civilben középiskol­ában tanít. A meccsekre ugyanolyan odaadással készül fel, mint az óráira
Felkészül Kristin civilben középiskol­ában tanít. A meccsekre ugyanolyan odaadással készül fel, mint az óráira
 ?? Fotó: Getty Images ??
Fotó: Getty Images
 ?? ?? Együtt Édesapja 2005-ben hunyt el. Ereklyekén­t őrzi lila-fehér sálát
Együtt Édesapja 2005-ben hunyt el. Ereklyekén­t őrzi lila-fehér sálát
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary