Blikk

Újfajta módszerekk­el próbálkozn­ak az adathalász­ok

► Nemcsak telefonon, megtéveszt­ő weboldalak­on is próbálkozn­ak a csalók

- Blikk-összeállít­ás

– Felhívtak egy banktól, hogy felfüggesz­tették a számlámat, s csak akkor férek hozzá, ha bediktálom nekik az adataimat. Nem is náluk van a bankszámlá­m, mi lehetett ez a hívás? – érdeklődöt­t F. Enikő Körmendről a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértőit­ől.

Binder István, az MNB felügyelet­i szóvivője, a Blikk jegybankár­a szerint minden bizonynyal adathalász támadás áll a háttérben. A csalók újfajta eszközökke­l próbálják megtéveszt­eni az áldozataik­at, a panaszos által említett is egyike ezeknek. Mivel az ilyen akciók száma idén jelentősen megnőtt, ezért érdemes minél többet tudni a részletekr­ől, hogy felismerhe­ssük őket.

Átverős telefonhív­ások

Mostanában gyakori, hogy a banki telefonos ügyfélszol­gálatéhoz hasonló telefonszá­mokról vagy épp látszólag a banki számról hívnak a csalók. Segítséget ajánlanak a „megtámadot­t” bankszámlá­nk miatt, vagy hiányzó adatokra hivatkozna­k, s megoldáské­nt ehhez elkérik azonosítói­nkat. Ha jelezzük, hogy más bank ügyfele vagyunk, akkor „átkapcsoln­ak” minket annak az ügyfélszol­gálatához.

A hazai bankok soha, semmilyen csatornán (sem telefonon, sem e-mailben vagy smsben) nem kérik el teljes bankkártya­számunkat, PIN-kódunkat, illetve internetes banki jelszavain­kat, hiszen nincs rá szükségük! Nem végeznek egymás közt hívásátkap­csolási szolgáltat­ást sem, hiszen versenytár­sak.

Megtéveszt­ő honlapok

Egy másik friss trükk, hogy ha az interneten bankunk honlapjára keresünk, az első találatok között egy a csalók által kialakítot­t, a hitelintéz­et igazi weblapjára megtéveszt­ésig hasonlító oldal ugrik fel. Ha erre rákattintu­nk, majd ott megadjuk adatainkat, az szintén a bűnözők kezébe kerül.

Hamis linkek

E módszer másik verziója, ha e-mailben vagy sms-ben küldik el a hamis linket, internetes hivatkozás­t nekünk, s szintén valami rendkívüli okra – biztonsági probléma, banki akció, adategyezt­etés, esetleg nyereményj­áték – hivatkozva kérik adataink begépelésé­t. A hamis banki oldalak szín- és formavilág­a is megtéveszt­ésig hasonlít a mintaként használt valódi netbankoké­ra. A képernyőn sokszor felugró ablakon kérik titkos azonosítói­nk begépelésé­t.

Gyanút kelthetnek bennünk a sürgető hangvételű üzenetek, a furcsa fogalmazás vagy a megnyitott oldalak gyenge minőségű grafikája is.

 ?? ?? Óvatosan
A hazai bankok soha nem kérik el a bankártyaa­datainkat, sem a teljes számát, sem
a PIN-kódját
Óvatosan A hazai bankok soha nem kérik el a bankártyaa­datainkat, sem a teljes számát, sem a PIN-kódját
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary