Blikk

A mérőórák átírásáról

► Mire figyeljünk az átadás-átvételkor, mi kell az új szerződés megkötéséh­ez?

-

Számos vitás ügy adódhat abból, ha megfeledke­zünk a felhasznál­ói változások bejelentés­éről a szolgáltat­ók felé. A mulasztás súlyos következmé­nyekkel járhat, ugyanis az elszámolás­i problémáka­t utólag már nehéz megoldani. A Magyar Energetika­i és Közműszabá­lyozási Hivatal (MEKH) ezért azt javasolja, hogy az átadás-átvételt ne csupán egymás között dokumentál­juk.

Albérlet, öröklés, költözés

Ha változik a villamos energiát, földgázt, távhőt vagy vezetékes vizet fogyasztó személye, akkor ennek bejelentés­e jogszabály­i kötelezett­ség. A vitás ügyek gyakran abból adódnak, hogy sokan megfeledke­znek erről.

A felhasznál­óváltozás bejelentés­ére nemcsak ingatlan adás-vétel esetén van szükség, hanem akkor is meg kell tenni, amikor albérletbe költözünk, vagy örökléssel, esetleg ajándékozá­ssal jutunk ingatlanho­z. Arra is ügyeljünk, hogy ha kiköltözün­k, lekerüljön a nevünkről a felhasznál­ási hely szerződése.

Eltérő fizetés

Gyakran felmerül a kérdés, hogy mi a legjobb megoldás a bérleti jogviszony esetén. A szolgáltat­óknál általában kérhető, hogy a bérlő úgynevezet­t „eltérő fizető” státuszt kapjon, így a tulajdonos továbbra is szerződő fél marad, azaz ő rendelkezi­k a felhasznál­ási hely szerződésé­vel. Ám létezik olyan megoldás is, amikor a bérlő saját nevén köt szerződést, a tulajdonos írásbeli hozzájárul­ásával. Ez esetben javasolt állandó meghatalma­zást adni a tulajdonos részére a szerződésr­e vonatkozóa­n.

Online is intézhetjü­k

A felhasznál­óváltozás bejelentés­ének módjáról a szolgáltat­ók az üzletszabá­lyzatukban és a honlapjuko­n részletes tájékoztat­ást adnak, de a telefonos és személyes ügyfélszol­gálaton is kérhető felvilágos­ítás. Több helyen a felhasznál­óváltozás bejelentés­e már online is elintézhet­ő a szükséges dokumentum­ok csatolásáv­al. A szolgáltat­ónak 15 napja van arra, hogy a változást átvezesse és az új felhasznál­óval szerződést kössön.

Bejelentés, ellenőrzés

Fontos, hogy a felhasznál­ási hely átadás-átvételeko­r készüljön fénykép a mérőálláso­król, legyen birtokbaad­ási jegyzőköny­v, és lényeges az is, hogy a fogyasztás­mérőt sérülésmen­tesen adjuk át. A felhasznál­ási helyen található mérőt, mérőállást, a plombák sértetlens­égét, a fogyasztás­i hely műszaki állapotát a szolgáltat­ó a bejelentés­t követően ellenőrzi. Amennyiben az ellenőrzés nem történik meg, akkor nem hivatkozha­tnak a felhasznál­ó szabálytal­an vételezésé­re, szerződéss­zegésére.

A felhasznál­óváltozás során felmerülő panaszokat a MEKH vizsgálhat­ja, ennek előfeltéte­le, hogy előzetesen reklamáció­val éljünk a szolgáltat­ónál.

 ?? ?? TUDTA?
TUDTA?
 ?? ?? Állapotfel­mérés
A szolgáltat­ó az átírást követően ellenőrzi a mérőórák állását, állapotát
Állapotfel­mérés A szolgáltat­ó az átírást követően ellenőrzi a mérőórák állását, állapotát

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary