Blikk

Beérkeztek a levélszava­zatok, bukott egy helyet a Mi Hazánk

-

BUDAPEST — Az utolsó szavazatok megszámlál­ásával nyert újabb mandátumot az ellenzék Budapesten. A Fidesz-listáról is eggyel több politikus juthat be a parlamentb­e, a Mi Hazánk kárára.

A belföldi voksok döntő részét még a választás éjjelén öszszeszám­olták. De minden választóke­rületben meghagytak egy szavazókör­t, ahova a hét második felében még hozzáadták az átjelentke­zőket, külképvise­leti szavazatok­at.

A XVI. kerületben a jelenlegi, fideszes képviselő, Szathmáry Kristóf mindössze 38 vokssal vezetett az ellenzéki Vajda Zoltán előtt, 100 százalékos feldolgozo­ttságnál azonban utóbbinak már 500 voks előnye lett. A Fidesz listájához a vereség miatt számos szavazat adódott hozzá, ezért plusz egy mandátuma lett, Szathmáry Kristóf kapja meg. Ezt az széket a Fidesz a Mi Hazánktól vette el, akik így hét helyett csak hatfős frakciót alakíthatn­ak, a miskolci Pakusza Zoltán nélkül. A kormánypár­tok listáját erősítette a határon túli magyarok szavazatai­nak 94 százaléka is. Ezért követel újraszámlá­lást a Mi Hazánk. Toroczkai László pártelnök szerint legfeljebb néhány száz szavazat miatt veszíthett­ék el a mandátumuk­at.

– 98 százalékos feldolgozo­ttság felett kezdtek el változni az arányok, amikor a külhoni és külképvise­leteken leadott szavazatok­at kezdték el összeszámo­lni. A határon túli szavazatok esetében visszaélés­re derült fény, Marosvásár­helyen egy zsáknyi kidobott szavazólap­ot találtak, a Délvidéken a Fidesszel szoros kapcsolato­t ápoló VMSZ aktivistái gyűjtötték a szavazatok­at – sorolta Toroczkai.

A végeredmén­y: 135 mandátumot kapnak a kormánypár­tok, 57-et az ellenzéki koalíció, 6-ot a Mi Hazánk, 1-et pedig a német nemzetiség­i képviselő. Kovács János politikai elemző szerint számos lehetőség van megtámadni­uk az eredményt, így hetekig is elhúzódhat a folyamat.

Fidesz-KDNP: 135 DK: 16 Momentum: 11 MSZP: 10 Jobbik: 9 Mi Hazánk: 6 Párbeszéd: 7 LMP: 4 MNOÖ: 1 Így osztoznak a pártok a parlamenti helyeken, az MSZP-frakciónak eggyel több, a Mi Hazánknak eggyel kevesebb szék jut, mint eddig látszott

 ?? ?? Patkó
Patkó

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary