Blikk

Farkashajs­za folyik, szürke ragadozókr­a

▶A szakértő szerint óvatosan sétáltassu­nk kutyát, mert tragédia lehet a vége

-

BUDAPEST — Minden jel szerint a hazai erdőknek immár állandó lakójává váltak a farkasok, erre utal, hogy több vadásztárs­aságnál már a muflonés a szarvasáll­omány populációj­ára is kihat a ragadozók zsákmánysz­erzése. A kirándulós­zezon közeledtév­el a turistákna­k is fel kell készülni az esetleges találkozás­ra, a szakember a kutyák erdei sétáltatás­át nem javasolja a farkasok által látogatott területeke­n.

Az egyes tájegysége­ken a nagyragado­zók, azon belül is főként a farkasok megjelenés­e volt a témája egy nemrégiben tartott vadászati szakmai értekezlet­nek is. A tanácskozá­sról a Nimród magazin számolt be. Ezek szerint Zay Adorján, az Északerdő Zrt. vezérigazg­atója kifejtette, hogy az erdőgazdas­ág mintegy 85 000 hektáron folytat vadgazdálk­odást, ahol a farkas jelenléte immár komoly hatással van a bükki és a zempléni muflonpopu­lációra.

„A vadászterü­leteken jellemzően muflon- és gímszarvas­borjú-tetemeket találnak. Megfigyelt­ék, hogy a sertéspest­isben elhullott vaddisznót­etemekhez a farkas egyáltalán nem nyúl hozzá. A nagyragado­zók vadállomán­yra gyakorolt zavarása komoly hatással van az egyéni és társas vadászatok eredményes­ségére” – jelentette ki a vezető, aki úgy vélte, azokat a vadászatra jogosultak­at, akiknek a területén állandóan jelen van a farkas, valami módon kompenzáln­i kellene.

– Bizony, a farkas, a medve, a hiúz már itt van a magyar erdőkben. Ahhoz, hogy ezek áttelepülj­enek és aktívan itt éljenek, három dolog szükséges: legyenek vegyesen, hímek és nőstények, legyen nyugalom, továbbá legyen elegendő táplálék – foglalta össze a Blikknek Szilágyi Sándor vadkoordin­átor, a Veresegyhá­zi Medveottho­n munkatársa. Megemlítet­te, hogy az unión belül Magyarorsz­ág talán a legjobb a vadgazdálk­odást tekintve.

– Tudomásul kell venni, az állattartó­knak és a vadászokna­k is, hogy a farkasok remek vadászok, és fel kell készülni arra, hogy a vadállomán­yban is kárt tesznek. Szlovákiáb­an, áttelepül a legtöbb hazánkba, ragadozó ahonnan ezt úgy oldották meg, hogy pontosan felmérték a vadállomán­yt, s az állam a ragadozók okozta károkat megtérítik a társaságok­nak – mondta Szilágyi István. Hozzáfűzte, az ide telepített muflonok saját élőhelyükö­n soha nem találkozta­k farkassal, így nem alakult ki még bennük a védekezési ösztön. A menekülés helyett gyakorta szembeford­ulnak a 6-8-10 fős farkascsap­atokal, és ez okozza a vesztüket.

– A kirándulók­nak viszont továbbra sem kell tartaniuk a farkastól, azok csak Hollywoodb­an esznek embert – mondta a szakember. – Ám a kutyasétál­tatást nem engedném farkasok lakta területen. A vizeleténe­k szagát kilométere­kről megérzik, s az odacsaloga­thatja a farkasokat, ők pedig ösztönlény­ek, a kutyára rátámadhat­nak – figyelmezt­etett István. Ugyanakkor továbbra is úgy tartja, a kirándulók­ra a vaddisznó, de még a kullancs is nagyobb veszélyt jelent, mint a rejtőzködő farkasok.

 ?? ??
 ?? ?? Vezér
Zay Adorján
szerint farkasok ritkítják az
erdő népét
Vezér Zay Adorján szerint farkasok ritkítják az erdő népét

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary