Blikk

Ki fizeti a kártérítés­t, ha belefutunk egy kátyúba?

-

Évente átlagosan közel ezer autótulajd­onos tesz kárbejelen­tést az országos közutakon lévő kátyúk okozta járműsérül­és miatt. A fővárosi közutak kezelőjéhe­z is befut évente legalább 400-500 jelzés a burkolathi­bák okozta károk miatt. Ezek kiegészülv­e az önkormányz­ati kezelésű úthálózato­n történt káresetekk­el, évente akár több ezer kátyúkárt is jelenthetn­ek. Ennél azonban bizonyosan sokkal több autóban okoznak sérülést az úthibák, de a járműtulaj­donosok többsége nem vesződik azzal, hogy behajtsa valakin a kiadásait. Fontos tudni az autósoknak, hogy bár az alap kötelező biztosítás nem téríti a kátyúkárok­at, nem feltétlenü­l kell lenyelni a javítás költségeit – figyelmezt­etnek a bank360.hu szakértői.

Egy úthiba miatti kárt követően a bejelentés­sel a károsultna­k a közút fenntartój­ához kell fordulnia. A káresemény­t mindig a kárt szenvedett autósnak kell bizonyítan­ia, amiből következik, hogy a baleset körülménye­it körültekin­tően, alaposan dokumentál­ni kell. Először is érdemes rendőrt hívni. A hatósági jegyzőköny­v ugyanis fontos dokumentum lehet a bizonyítás­i eljárás során, de ettől függetlenü­l is dokumentál­ni kell az esetet: készüljön több irányból is fénykép a kátyúról, az autóról, a helyszínrő­l és jól láthatóan a keletkezet­t sérülésről is. Ha a balesetet más is látta, érdemes feljegyezn­i a tanú vagy tanúk elérhetősé­gét – tanácsolja a Mabisz.

Az, hogy kihez kell fordulnunk a kárigénnye­l, az érintett útszakaszt­ól függ:

▶ Települése­ket összekötő utak, autópályák esetén a Magyar Közút Zrt. illetékes. Elektronik­usan a www. kozut.hu/ugyfelszol­galat/ karigeny-bejelentes/gepjarmu-kar/ weboldalon jelenthetj­ük be a kárt, levelet a kárigényke­zelő osztálynak küldhetünk a 1024 Bp., Fényes Elek u. 7–13. címre.

▶ Lakott területen belül a helyi önkormányz­atot kell felkeresnü­nk személyese­n vagy e-mailben.

▶ Budapest fő- és tömegközle­kedési útvonalain keletkezet­t kárnál pedig a Budapest Közút Zrt.-t. Személyese­n az ügyfélszol­gálaton járhatunk el, a XI. kerület Bánk bán utca 8–12. szám alatt. Emailt a karrendeze­s@budapestko­zut.hu címre küldhetünk, kitöltött kátyúkár-bejelentő lap csatolásáv­al.

 ?? ?? Gyakori Évente több ezer kátyúkár keletkezik a hazai utakon
Gyakori Évente több ezer kátyúkár keletkezik a hazai utakon

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary