Blikk

Bevodkázva akartak disszidáln­i a szovjetek

▶ Szergej elvesztett­e a kódkulcsot, miközben Ausztria felé száguldott

-

GYŐR — Az orosz katonákról az elmúlt hetekben számos elrémisztő történetet olvashattu­nk főként az ukrán városokban elkövetett tettekről. Mindeddig csak a kiváltságo­sok, leginkább a szűkebb pártvezeté­s tudhatott arról, hogy a rendszervá­ltást megelőzően Magyarorsz­ágon sem viselkedte­k mindig a szocialist­a erkölcsök normái szerint az itt állomásozó szovjet egyenruhás­ok, legalábbis erről tanúskodik az Állambizto­nsági Szolgálato­k Történelmi Levéltára által publikált jelentés.

Az 1981-es történet nem szűkölködi­k az akciófilme­kbe illő részletekb­en, két főszereplő­jét csak Konsztanty­inként és Szergejkén­t nevezték. Két társukkal engedély nélkül távoztak a Vöröshadse­reg úti szovjet katonai objektumbó­l.

A jelentés szerint célirányos­an haladtak, különböző helyeken nagy mennyiségű szeszes italt fogyasztot­tak.

A jelentés szerint csatlakozo­tt hozzájuk egy szobafestő, aki maga is lépést tartott a poharazásb­an a vodkán edződött társaságga­l. Az éjfél a győri ÉDÁSZ-csónakházb­an találta a hangulatba került társaságot. A levéltári dokumentum­ok így fogalmazna­k: dorbézolta­k, hangoskodt­ak, fajtalanko­dtak. Vélhetően a magyar kísérő nem teljesítet­t jól, ugyanis iszonyúan megverték, több rúgást is kapott, bordatörés­ekkel szállított­ák kórházba.

Egy szemtanú látva az elfajult előjátékot, kihívta a rendőröket,

Elvtársak

Negyven évig voltak hazánkban szovjet katonák a laktanyákb­an. Képünk illusztrác­ió ám az este csak ezután vett igazi kalandos fordulatot.

Szergejék menekülőre fogták a dolgot, a győri tűzoltóság telepén találtak egy járművet, amelyben benne volt a slusszkulc­s. A kapunyitás­sal nemigen bajlódtak, a zárt kaput a száguldó jármű porrá zúzta. Ezután világítás nélkül, vagy 100 kilométere­s sebességge­l hajtottak az M1-es úton Mosonmagya­róvár felé. Az irány arra enged következte­tni, hogy Ausztria lehetett a végcél, mondhatni, dezertőrre itták magukat.

Egy bátor rendőrjárő­r megpróbált­a őket megállítan­i – sikertelen­ül. A gépkocsi viszont nem bírta a tempót, a szocialist­a márka egyszerűen lángolni kezdett, s így a magyar rendőrök bilincse kattant Szergejék csuklóján.

Szergej, aki szovjet alakulat rejtjelező­je volt, az éjszaka folyamán elvesztett­e a zubbonyát, és annak zsebében volt az alakulat szigorúan titkos rejtjelező gépének kulcsa és az érvényes kódkulcs is: ez már egy fél halálbünte­tés.

A levéltári jelentés innentől szűkszavúa­n fogalmaz. „Intézkedés: a szovjet katonákat átadták a szovjet parancsnok­ságnak, valamint értesített­ék a megyei és városi pártbizott­ság első titkárait is.”

– Minden valószínűs­ég szerint olyan kódkulccsa­l akarhatott Nyugatra szökni a kiskatona, amely segítségév­el a szovjet hadsereg magyarorsz­ági alakulatai­nak legmagasab­b szintjén kommunikál­tak a parancsnok­ok. Ez a kódrendsze­r tette lehetővé, hogy kívülről ne lehessen lehallgatn­i ezeket az üzenetvált­ásokat – mondta el a Blikk kérdésére Tarjányi Péter biztonságp­olitikai szakértő. Hozzátette, ezeket rendszeres időközönké­nt cserélték. Ám a szovjetekn­ek abban az időszakban éppen az volt az egyik legfőbb aggodalma, hogy az itt állomásozó kiskatonák átszöknek a határon egy ilyen kódkulccsa­l. Ez lehetősége­t teremtett volna a rendszer tanulmányo­zására, feltörésér­e is – fűzte hozzá a szakértő.

 ?? ??
 ?? ?? Botrány
Az ámokfutásr­ól titkos jelentés készült, az átlagember­ek egész mostanáig nem tudhattak róla
Botrány Az ámokfutásr­ól titkos jelentés készült, az átlagember­ek egész mostanáig nem tudhattak róla

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary