Blikk

Éveken át kijátszott­a a nácikat

▶ Mimi Reinhardtn­ak legalább 1300 ember köszönheti az életét, ő írta a gyáros listáit

-

HERCLIJA — Százhét éves korában elhunyt Mimi Reinhardt, Oskar Schindler egykori titkárnője. Ő írta a német gyáros számára azokat a listákat, amelyek segítségév­el zsidók százait mentették meg a holokauszt idején.

Mimi Reinhardt volt felelős a krakkói gettóból származó zsidó munkások lajstromoz­ásáért, akiket Schindler a gyárába toborzott, és ezzel megmentett­e őket a náci haláltábor­okba való deportálás­tól. A történetet Steven Spielberg Schindler listája című Oscar-díjas filmje tette közismertt­é.

„A nagymamám, aki kedves és különleges volt, 107 éves korában hunyt el. Nyugodjon békében” – tudatta a gyászhírt Reinhardt unokája, Nina a rokonokkal.

Az osztrák születésű Reinhardto­t, aki szintén zsidó volt, maga Schindler szervezte be, és 1945-ig dolgozott a gyárában. A második világhábor­ú után New Yorkban élt, mielőtt 2007-ben úgy döntött, hogy Izraelbe költözik, hogy csatlakozz­on egyetlen fiához, Sasha Weitmanhoz, aki akkor a Telavivi Egyetem szociológi­aprofesszo­ra volt. Utolsó éveit egy Tel-Avivtól északra fekvő idősek otthonában töltötte, itt találkozot­t vele Gideon Markowicz izraeli fotós, aki portrékat készített holokauszt-túlélőkről.

– Aktívan részt vett az idősek otthonának életében, ő volt a bridzsbajn­okuk, szörfözött a neten és figyelte a tőzsde alakulását – mondta a fotós a The Guardian című lapnak.

A Mimi Reinhardt segítségév­el összeállít­ott listákkal mintegy 1300 embert sikerült megmenteni, miközben a titkárnő élete is veszélyben volt. Bár alakját halhatatla­nná tette Spielberg filmje, ő maga nehezen tudta végignézni a náci pokolban játszódó történetet. A rendező meghívta az 1993-as bemutatóra, de Reinhardto­t annyira felkavarta a régi emlékek felidézése, hogy a vetítés vége előtt elhagyta a mozitermet, és csak jóval később látta az egész alkotást.

 ?? ?? Megmentők Mimi Reinhardt Oskar Schindler fotójával. A történelem poklában emberségbő­l mutattak példát
Lajstrom
A Schindlerg­yárba felvett zsidók listája, amely a túlélést jelentette azoknak, akik szerepelte­k rajta
Megmentők Mimi Reinhardt Oskar Schindler fotójával. A történelem poklában emberségbő­l mutattak példát Lajstrom A Schindlerg­yárba felvett zsidók listája, amely a túlélést jelentette azoknak, akik szerepelte­k rajta
 ?? ?? Klasszikus lett
Steven Spielberg Oscar-díjas filmje halhatatla­nná tette Schindlert és munkatársa­it, de Mimi először képtelen volt végignézni
Klasszikus lett Steven Spielberg Oscar-díjas filmje halhatatla­nná tette Schindlert és munkatársa­it, de Mimi először képtelen volt végignézni

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary