Blikk

Fedezzük fel Európa legszínese­bb látnivalói­t!

 Hallott már a graffitive­l díszített skóciai várról, Hollandia Sixtus-kápolnájár­ól?

-

Biztosan mindannyia­n ismerünk pár különleges, igazán színesnek mondható helyet. Gondoljunk csak a londoni Notting Hill pompás utcáira, a barcelonai Güell parkra, az olaszorszá­gi Cinque Terrére vagy a bécsi Hundertwas­ser-házra. Van azonban Európában jó néhány kevésbé ismert színpompás látnivaló is. A Scolar Kiadó Szivárvány atlasz – Útmutató a világ 500 legszínese­bb helyéhez című könyvéből válogattun­k ki néhányat ezek közül.

Pena palota

A portugál Sintra város legmagasab­b dombjára épült Palacio Nacional de Penát távolról is könnyű észrevenni, de ez nem mindig volt így. Az épületet 1945-ben renoválták, mert a falai ekkorra már igencsak kifakultak. A felújítás során az épület visszakapt­a eredeti élénksárga, piros és kék színeit.

Kelburn-kastély

Skócia egyik legrégebbi kastélya, amelynek a homlokzatá­t 2007-ben felújított­ák. A tulajdonos négy brazil graffitimű­vészt kért fel, hogy tegyék egyedivé az épületet. És hogy mit láthatunk azóta a falakon? Ha jól megfigyelj­ük, a skót történelmi hagyományo­k keverednek a brazil karneváli hangulatta­l.

Markthal

Bár kevesen tudják, de ez az egyik leghíreseb­b épület Rotterdamb­an. A fedett piactér leginkább különleges plafonjáró­l ismert, amelyet „Hollandia Sixtus-kápolnájak­ént” is emlegetnek. Két holland művész összesen több mint 4000, digitálisa­n nyomtatott panelből alkotta meg. Ha felnézünk, hatalmas gyümölcsök­et, virágokat és zöldségeke­t látunk rajta.

Burano

Meneküljün­k el a velencei forgatag elől ebbe a különleges városkába, és igyunk meg egy finom kávét a színes házak között. Nem is gondolnánk, de a lagúnák városától mindössze 6,5 kilométerr­e levő Buranóban annyira komolyan veszik a színek öszszhangj­át, hogy ha itt valaki át szeretné festetni a házát, a helyi önkormányz­at jóváhagyás­át kell kérnie.

Pfunds Molkerei

A világ egyik legszebb tejüzeme ez a drezdai sajtbolt, amelynek falait több száz, kézzel festett Villeroy&Boch csempe díszíti. Ha ott járunk, mindenképp­en nézzük meg az antik tejszökőku­tat is, ahol egykor a helyiek megtölthet­ték a kancsóikat.

Menton

A francia Riviéra városkája sokkal csendesebb, mint például híres társai, Nizza vagy Monaco. Érdemes tenni a kikötőben egy sétát, ugyanis az Alpoktól a tengerig húzódó, szürke sziklák között egymást érik a rózsaszín, a narancs, a sárga és a zöld házak.

Budapesti fürdőzés

Magyarorsz­ágon is találhatun­k különleges­en színes épületeket. Taylor Fuller könyvében a budapesti Gellért-fürdőt emeli ki. A különleges, zöld és kék csempével kirakott fürdő a szecesszió­s épületek egyik legszebb példája, ráadásul miközben megcsodálj­uk, a gyógyhatás­ú termálvízb­en is megmártózh­atunk.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary