Blikk

Négygyerek­es anya lehet az új családügyi miniszter

► Úgy tudjuk, megkeresté­k az ajánlattal, de 2024-ig EP-képviselői mandátuma van

- B. L. N.

BUDAPEST — Ideális jelölt Novák Katalin utódjaként Gál Kinga: a kolozsvári születésű, 51 éves jogász az európai színtéren is tapasztalt politikus, már tizennyolc éve az Európai Parlament (EP) képviselőj­e, négy évig az Európai Néppárt egyik alelnöke is volt.

Bár ötödik kormánya felállítás­ára még van ideje Orbán Viktor minisztere­lnöknek – a parlamentn­ek május 3-án kell tartania alakuló ülését, leghamarab­b a hónap végén tehet esküt az új kabinet –, kormánypár­ti források a Blikknek azt rebesgetik: Gál Kinga lehet a befutó a családokér­t felelős miniszteri posztra, az államfői megbízatás­t vállaló Novák Katalin helyére.

– Jó munkabírás­ú, lelkiismer­etes politikus, négy gyermek édesanyja, szervezési és családügyi kérdésekbe­n igen tapasztalt – jellemezte forrásunk. Azt még nem tudni, kapna-e önálló minisztéri­umot – Novák Katalin is tárca nélküli miniszterk­ént dolgozott –, „európai harcosként” azonban már bizonyítot­t a pártelnök-minisztere­lnök előtt is. Sokak szerint nem véletlenül hívta maga mellé a pódiumra az április 3-i győzelmi beszédre.

Ahogy Novák Katalin számára is elsődleges a család, Gál Kinga is belőlük merít erőt. EP-képviselős­ége alatt cseperedet­t férfivá a négy fiú, az ikrek, Áron és Gergő ma már 24, Zsombor 22, Márton pedig 18 éves felnőttek.

„Kezdettől fogva együtt van a család Brüsszelbe­n. Amikor 2004-ben EP-képviselők­ént ide szólított a munkám, a gyerekek még túl kicsik voltak ahhoz, hogy csak hétvégenké­nt láthassák az édesanyjuk­at. Mindig a család volt a legfontosa­bb az életemben, minden más csak másodlagos szerep lehet. Ezt nem lehet egyedül csinálni, csak úgy, hogy száz százalékig mellettem áll a férjem” – vallotta meg néhány éve egy a honlapjára is felkerült interjúban a politikus. A szigorú brüsszeli munkarend mellett férje, Máté erős támogatása nélkül nehéz lett volna. Bár már csak a legkisebb fiú lakik otthon, korábban úgy éltek, mint más család: reggel fél 7-kor Gál Kinga elkészítet­te a gyerekekne­k a reggelit, aztán várta a munka az EP-ben, sokszor délután 5-ig is. Ha tehette, ezek után még vacsorát főzött.

„Számomra fontos az is, hogy mindennap – jellemzően este – legyen meleg étel, és körbeüljük az asztalt” – árulta el korábban a Képmás magazinnak. Havonta egy hétre Strasbourg­ba szólította a munka, az EP plenáris üléseire, olyankor férje tartotta a frontot, ilyenkor is igyekezett előre megfőzni a családnak.

Gál Kingát most egész biztosan Brüsszelhe­z köti a munkája, EP-beli mandátuma 2024-ig szól. A Blikk megkeresés­ére a politikus munkatársa nem cáfolta, hogy kapott itthonról felkérést kormányzat­i pozícióra, annyit közölt, a politikus megtartja európai mandátumát. De le is mondhat a brüsszeli képviselős­égről, ilyenkor az érintett tagállamna­k kell intézkedni­e a hely betöltésér­ől.

 ?? ?? Győzelem
A Fidesz választási győzelméne­k éjszakáján Orbán Viktor kormányfőv­el ünnepelt a színpadon
Győzelem A Fidesz választási győzelméne­k éjszakáján Orbán Viktor kormányfőv­el ünnepelt a színpadon

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary