Blikk

Szakészaki

Foglalkozá­sa: Akárcsak a borhoz, a szakéhoz is kifinomult ízlelőérzé­k szükséges

-

BUDAPEST — Tallián Dóri nem mindennapi foglalkozá­st tudhat magáénak, ugyanis szakésomme­lier-ként járja a nagyvilágo­t. A sommelier, azaz a borszakért­ői szakma már jól ismert hazánkban, de mi a helyzet Japán nemzeti italának tudoraival?

A felkelő nap országának kincse, a szaké egy rizsből készült ital, amelynek alkoholtar­talma átlagosan 12-18 százalék között mozog, semmi köze nincsen a röviditalo­khoz, inkább bor, mint pálinka. Dóri a különleges és elegáns ital szakértője­ként mesélt nekünk munkájáról.

– Egyetem mellett egy japán étteremben kezdtem el dolgozni, hogy pénzt keressek. Akkor még nem igazán érdekeltek a szakék, viszont az üres órákban

A kezdő szakéivókn­ak a szakértő a könnyed, gyümölcsös jellegű fajtákat javasolja egyre gyakrabban azon – mesélte a Blikknek Tallián kaptam magam, hogy az üvegük Dóri. címkéjét nézegetem – emlékezett A Nyugat-Európában elterjed vissza Dóri, aki éppen szakéfogya­sztással ellentétbe­n jó helyen volt jó időben, hiszen Magyarorsz­ágon nem akkoriban indult Londonban kimondotta­n jellemző, hogy egy emelt szintű szakésomme­lier-képzés, egy finom főétel mellé szakét amin Dóri részt választaná­nak, legyen szó is vett. akár a hideg, akár a meleg változatró­l,

– Sikeresen megszerezt­em ám az első lépéseket az okleveleme­t, 2015 óta egy már megtették a népszerűsí­tés szakéimpor­tőrnél dolgozom irányába.

– A szaké és a borok közötti rengeteg hasonlóság mellett a szakénak van egy hatalmas előnye, mégpedig hogy visszafogo­tt, nehéz rossz ételpárosí­tást létrehozni vele – magyarázta a szakértő.

A kezdő kíváncsisk­odóknak sem kell tartania az elsőre idegennek ható ízvilágtól, ugyanis mindenki találhat az ízlésének megfelelő szakét, hiszen magának a sommelier-nek is akadnak kedveltebb jegyei.

– Szeretem az összetette­bb, de nem túl aromás ízvilágoka­t, ilyen szempontbó­l már megnyugodt­am – mondta Dóri, és hozzátette: a kezdőknek a könnyed, virágos, gyümölcsös jellegű szakékat javasol, lehetőleg borospohár­ból fogyasztva, hogy az illatok minél jobban kiérződjen­ek. Sz. Sz.

 ?? ?? Gyümölcsös a kezdőknek
Gyümölcsös a kezdőknek
 ?? ?? Okleveles
Dóri 2015 óta okleveles szakésomme­lier Összetett ízvilág
A szakértővé előlépett Dóri az összetett, nem túl aromás ízvilágot kedveli
Okleveles Dóri 2015 óta okleveles szakésomme­lier Összetett ízvilág A szakértővé előlépett Dóri az összetett, nem túl aromás ízvilágot kedveli

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary