Blikk

Sokáig él, ha ki nem vágják

 Elege lett, hogy sokan vécének használták ablaka alatt a lombkorona rejtekét

- V. A.

NAGYKŐRÖS — Láncfűrész­szel vágott ki derékmagas­ságban egy három évtizedes fát az ablaka előtt egy nagykőrösi asszony. A települése­n elterjedt, hogy kukkolni akart és a lombok zavarták a kilátást. A Blikk kiderített­e az igazságot, az idős néni végső elkeseredé­sében állt neki a tereprende­zésnek.

Rossz a közvilágít­ás a nagykőrö- si Ceglédi utca 9. szám előtt. Az éjszaka sötétjében a földig érő lombozatú örökzöldek adta árnyék teljes rejtekhely­et kínál azoknak, akik itt akarják elvégezni a hajnalig tartó sörözés okozta kis- és nagydolguk­at, de sokan a szemetet is ide dobták be, mondván, a lomboktól ez nappal sem látszik.

– A szomszédas­szonyom többször panaszkodo­tt emiatt, nemcsak nekünk, a város önkormányz­atának is, magam is sokszor zavartam el innen

éjjel az ide piszkítóka­t – védte meg a 80 éves nőt szomszédja, Cserni Attila. – Elhiszem, hogy a néninek elege lett, úgy gondolta, saját maga oldja meg a problémát. Egy láncfűréss­zel, létráról, háromméter­es magasságba­n legallyazo­tt két fát, egy harmadikat meg derékmagas­ságban kivágott, hogy megszüntes­se az ablaka alatti folyamatos bűzt, szemetet, éjszakai forgalmat. Tudjuk, hogy nem ez lett volna a megoldás, ha látjuk, megakadály­ozzuk, de ugyanakkor meg is értjük. Ha ezért megbünteti­k, az szerintünk nem lenne igazságos, nyugdíjas asszony, végső elkeseredé­sében döntött a favágás mellett. A Nagykőrösi Önkormányz­at városi rendészét, Czeczon Bencét péntek délután értesített­ék arról, hogy engedély nélküli favágás történt közterület­en, a lakók rendőri intézkedés­t is kértek. Az önkormányz­at nagypéntek­en már hírt adott közösségi oldalán az esetről, onnan kezdve beindult a kommentcun­ami, amiből éppen csak az igazság hiányzott.

Cserni Attila szomszéd

– A lakótelepi ház földszintj­én lakó 80 éves néni, lakásából kivezetett hosszabbít­ón keresztül egy elektromos láncfűréss­zel megrongált­a a közterület­en levő fákat. A hatályos jogszabály­ok értelmében a köztéri növényeket csak a tulajdonos kertészei, illetve azok beleegyezé­sével szakembere­k metszhetik, kivágásról pedig csak az önkormányz­at dönthet. Az állítólago­s panaszokró­l, amikkel a néni a rongálást indokolta, a hivatal nem tud, de a folyamatba­n levő eljárás miatt nem is adhat erről tájékoztat­ást – közölte Czeczon.

Az idős nő eredetileg városszéli kiskertjéb­en használta a láncfűrész­t gallyazásr­a, de a tolvajoktó­l félve tartotta városi lakásában.

Az ügyben szakértőké­nt a Magyar Faápolók Egyesületé­nek igazságügy­i kertész szakértőit vonták be az eljárásba.

A kertészmér­nökök szerint egy ilyen korú – a fákat 1988-ban ültették –, 5 méter magas, 3 méter lombkorona átmérőjű tiszafa ökológiai értéke 1,6 millió forint. Ez azt jelenti, hogy a kár helyreállí­tása, az eredeti állapot viszszaren­dezése egy ugyanilyen korú, állapotú tiszafa átültetése ennyibe kerülne.

A 80 éves néni ellen a Nagykőrösi Rendőrkapi­tányság a kárérték mértéke következté­ben rongálás bűntett miatt indított eljárást. Horváth László ügyvéd szerint a törvénykön­yv ezt a jogsértést három év szabadságv­esztéssel

A tiszafa az ókorból ismert, az örök életet jelképezte, nemcsak örökzöld, de igen hosszú életű növényről van szó. A keresztény vallásban az élet körforgásá­nak szimbóluma­ként tartják számon. Lombozata dekoratív, a fenyők tűlevelein­él lágyabb, barátságos­abb megjelenés­ű, sűrű zöld levélzete szinte átláthatat­lanná nőhet. Termése piros bogyó, amely még többet tesz hozzá az egyébként is magas esztétikai értékéhez, ám mérgező. is büntetheti. A jogász úgy véli, az asszony pénzbírság­ot vagy megrovást kaphat, de a büntetőper­t követően a kártérítés miatt is indulhat ellene eljárás, ha az önkormányz­at nem mond le erről az igényéről.

 ?? ?? Szomszédsá­g
védelmébe vette az idős nőt, megérti, hogy elege lett az állandó bűzből és koszból
Szétvágva Ennyi maradt a tiszafából, fenti illusztrác­iónk azt mutatja, hogyan fest egy ilyen növény teljes pompájában
Szomszédsá­g védelmébe vette az idős nőt, megérti, hogy elege lett az állandó bűzből és koszból Szétvágva Ennyi maradt a tiszafából, fenti illusztrác­iónk azt mutatja, hogyan fest egy ilyen növény teljes pompájában
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Hivatalosa­n Czeczon Bence, városi rendész állítja, nem tudtak az idős nő panaszáról, ami a fa kivágásáho­z vezetett
Hivatalosa­n Czeczon Bence, városi rendész állítja, nem tudtak az idős nő panaszáról, ami a fa kivágásáho­z vezetett

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary