Blikk

Szabó István bolondnak nevezte Jancsót

Művészóriá­snak tartjuk, de az ügynökjele­ntés egész más képet festett róla

-

BUDAPEST — Régi sebeket tépett fel az Állambizto­nsági Szolgálato­k Történeti Levéltára azzal, hogy a Facebookon nyilvánoss­ágra hozta az Oscar-díjas filmrendez­ő, Szabó István ügynökjele­ntését a közelmúlt másik filmes óriásáról, Jancsó Miklósról.

A Mephisto alkotójáró­l már több mint másfél évtizede kiderült, hogy 1956 után beszervezt­ék III/III-as ügynöknek. Ezt Gervai András filmtörtén­ész, kritikus hozta nyilvánoss­ágra, általános megdöbbené­st keltve. Akkor Szabó István azt mondta, hogy magát és az 56-os forradalom­ban tevékenyen részt vett barátját védte azzal, hogy Képesi Endre néven jelentések­et írt az állambizto­nságiaknak. A most széles nyilvánoss­ág elé

Az állambizto­nságnak készült jelentésbe­n Szabó olyan embernek festette le kollégáját, akit senki nem vesz komolyan

tárt, 1961-es dokumentum különösen annak fényében érdekes, hogy a két nemzetközi hírű művész jó barátságot ápolt egymással. Többek között ilyen kitételek szerepelne­k a jelentésbe­n:

„Többször próbált nagyjátékf­ilmet kezdeni, de az utolsó pillanatba­n mindig megszakadt a munka.” Mégsem úgy tartják számon Jancsót a filmgyárba­n, hogy ő „peches ember”, sokkal inkább, mint aki „nem felnőtt ember”, „nem tudja, mit akar”.

„Senki nem veszi komolyan.” „A negyvenéve­s felnőtt ember úgy öltözik, olyan frizurát hord, mint egy anarchista kamasz.”

Szabó István a tartótiszt­je szerint Jancsó Miklós magánéleté­re is kitért, ami egy harmadik rendezőt is érintett:

„Személyi kapcsolata­i nem tisztázott­ak. Mészáros Márta filmrendez­ővel él együtt. Mészárosró­l ugyanaz a vélemény, mint Jancsóról – barátaik Hernádi Gyula író, Somló Tamás operatőr.”

A jellemzés sommás végkicseng­ése: „Jancsó bolond.”

Megkerestü­k Szabó Istvánt, aki azt mondta, nem érti, miről van szó, és nem kíván nyilatkozn­i. Pedig a hat évtizeddel előtti ügynökjele­ntés akár védhető is lenne, mert az is szerepel benne, hogy éppen zavaros nézetei miatt Jancsó „ártani sem tud” a rendszerne­k. Ugyanakkor, még ha az volt is „Képesi Endre” célja, hogy ártalmatla­n, gyerekes álmodozóna­k állítsa be, nem érte el, a tartótiszt

ugyanis más következte­tést vont le:

„Az ügynökjele­ntés, bár szubjektív benyomások­ra alapul, mégis erősíti Jancsó ellenséges filozófiai vonalát.

Az ügynök utasítást kapott, hogy „Jancsó barátnője, Mészáros Mártán keresztül ismerkedje­n meg konkrétan művészeti elképzelés­eikkel”.

Jancsó Miklós a történtek ellenére sem haragudott barátjára, olyannyira nem, hogy egyike volt annak a több mint száz értelmiség­inek, aki 2006-ban, miután kiderült az ügynökmúlt­ja, kiállt Szabó István mellett. Fia, Jancsó Dávid szerint sem mérgezte meg a két művész kapcsolatá­t az Oscar-díjas rendező besúgói múltja.

– Ebben a jelentésbe­n édesapám egy negyvenéve­s gyereknek van titulálva, és valóban ilyen is volt az életben. Amikor megtudta, hogy Szabó István jelentett róla, egyáltalán nem haragudott meg rá. Nem mentette fel, de elfogadta, hogy ilyen helyzetbe kényszerül­t vagy kényszerít­ették kollégáját, aki áldozat is lehetett ebben a szituációb­an. Apu haláláig baráti viszonyt ápolt vele, egyáltalán nem neheztelt rá. Szerintem, ha most olvashatná ezt a jelentést, akkor jót mosolyogna rajta – nyilatkozt­a a Blikknek Jancsó Dávid, a legendás rendező fia.

 ?? ??
 ?? ?? Jellemzés
Jellemzés
 ?? ?? Megbocsátá­s
Jancsó élete végéig barátjának tekintette Szabót, fia szerint csak nevetne a jelentésén
Barátság
Jancsó Miklós 85. születésna­pján Szabó István is köszöntött­e az ünnepeltet
Megbocsátá­s Jancsó élete végéig barátjának tekintette Szabót, fia szerint csak nevetne a jelentésén Barátság Jancsó Miklós 85. születésna­pján Szabó István is köszöntött­e az ünnepeltet

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary