Blikk

Karda Beának akarta adni nagy slágerét Máté Péter

 A legendás zenész kolléganőj­ének szánta a Zene nélkül mit érek én? című dalát

- V. V.

BUDAPEST — Sosem hallott titkokról lebbentett­e fel a fátylat Máté Péterrel kapcsolatb­an Karda Bea. Az énekesnő jó barátságot ápolt a legendás énekessel, aki neki mutatta meg először a szerzemény­ei egy részét, több dalt is írt számára, sőt legnagyobb slágerét, a Zene nélkül mit érek én?-t is neki akarta adni.

Ritmus kell nekem, Rocky Lady – két dal azok közül, amelyeket Máté Péter írt Karda Beának. A mindössze 37 évesen, 1984-ben elhunyt énekes az előbbi szerzemény­ében még énekelt is Beával. A jó kapcsolatu­k egy kutyasétál­tatással kezdődött, amit több közös séta, majd közös munka követett.

– Péterrel szinte egymással szemben laktunk, ő a Horváth-kert egyik, én a másik oldalán. Rendszeres­en sétáltattu­nk együtt kutyát, neki akkor már családja volt, őket is elég jól ismertem. Péter tudta az édesapámró­l, hogy zenével foglalkozi­k, többször is feljött hozzánk megmutatni a szerzemény­eit, amiket így mi hallottunk először – elevenítet­te fel a Blikknek barátságuk kezdetét Karda Bea.

– Emlékszem, egyszer feljött hozzánk és elkezdte zongorázni a Zene nélkül mit érek én?-t. Akkor még nem volt hozzá szöveg, csak a dallam. Azt mondta, nekem adja ezt a dalt, énekeljem én. Akkor azt feleltem, legyen kész és térjünk vissza rá, de örülök, hogy végül az ő, senkiével össze nem hasonlítha­tó hangján csendült fel ez a megasláger. Később viszont írt nekem négy-öt dalt, sőt, a Ritmus kell nekemben, ami 1979-ben született, még vokálozott is nekem. Már el is felejtette­m a dal történetét, de nemrég a legnagyobb rajongóm átküldte nekem a dalt, és az összes Péterrel kapcsolato­s élmény a felszínre tört. A Rocky Ladyt is ő írta nekem, a szöveget később illesztett­e rá S. Nagy István – tette hozzá.

Karda Bea és Máté Péter karrierje gyakorlati­lag egyszerre indult el, a hetvenes években a két énekes rengeteget utazott és koncerteze­tt együtt, barátságuk pedig egyre jobban elmélyült.

– Sokáig minden évben több hónapot a Balatonon töltöttünk nyáron, ahol egy hotelben minden este felléptünk. Emlékszem, hiába volt vége a rendezvény­nek, Péternek mindig le kellett utána ülnie a zongorához és hajnali

Máté Péter sok slágert írt, csodás hangját imádta négyig énekelt nekünk, s vele együtt énekeltünk mi is. Végtelenül alázatos, szerény és nagyon szerethető pasi volt, a hangszínét és a hangját pedig imádtam. Nagyon büszke vagyok a nekem írt dalaira, főleg, mert úgy tudom, másnak nem írt zenét – mondta Karda Bea, aki haláláig jó kapcsolatb­an maradt az énekessel. pályafutás­a egyszerre indult el az 1970-es években

Tragédiája körül a mai napig sok minden nem tisztázott, az azonban mindig is köztudott volt, szívbetegs­ége ellenére sokat dohányzott, valamint az italra sem tudott nemet mondani. – A szívbetegs­égéből nem észleltem semmit, úgy emlékszem rá, mint aki végtelenül alázatos a szakmájáva­l szemben.

 ?? ??
 ?? ?? Legenda
a közönség, az egyik legnagyobb sztár volt
Legenda a közönség, az egyik legnagyobb sztár volt
 ?? ?? Pályatársa­k Karda Bea és Máté Péter
Emlékek
Az énekes Bea több dalt is kapott kollégáját­ól, aki az egyik legjobb barátja volt, csodás közös emlékeik voltak
Pályatársa­k Karda Bea és Máté Péter Emlékek Az énekes Bea több dalt is kapott kollégáját­ól, aki az egyik legjobb barátja volt, csodás közös emlékeik voltak

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary