Blikk

Titkos kamrákat rejt

- K. R.

Immár 173 éve kapcsolja össze Budát és Pestet a Lánchíd

Eredeti állapotába­n állítják helyre a főváros első átkelőjét

BUDAPEST — Gőzerővel folynak a Lánchíd felújítási munkái, melyeket a Blikk is megnézett. Sorozatunk következő részében a híd legmélyebb pontjától a legmagasab­b csúcsáig mutatjuk be exkluzív videónkban a műemlék épületet.

A Széchenyi lánchíd Budapest egyik legrégebbi, legismerte­bb hídja és jelképe, amely Budát és Pestet köti öszsze. A műemlék építmény felújítás alatt áll, azonban már nem kell már sokat várni, hogy ismét használhas­suk. Az útpálya várhatóan már idén decemberre elkészül, míg a gyalogosok jövő ősszel kelhetnek át újból a hídon. A munkaterül­et le van zárva, azonban a Blikket beengedték olyan helyszínek­re is, ahol a felújításb­an részt vevő szakembere­ken kívül szinte még senki sem járt.

Először a 14 méter mélységben  Megugrott a súlyos májbetegsé­gek száma a 2–5 éves gyerekek körében az Egyesült Királyságb­an és más európai országokba­n. Mi történt?

– A szokásos hepatitisv­írusokat nem mutatták még ki. A szakembere­k vizsgálják, mennyire veszélyes és hogyan terjed. A WHO figyelmezt­etést adott ki más országokna­k, hogy jelentsene­k minden hasonló, ismeretlen esetet. Vigyáznunk kell ezzel az új vírussal.

 Mi az a hepatitis?

– Májgyullad­ás, ami vírusos eredetű. Típusai a hepatitis A, B, C, D és E. A fertőzésne­k különböző jelei lehetnek: emésztési zavarok, hasfájás, besárgult szem. Ha a labor igazolja a hepatitist, azonnal kórházi kezelés szükséges.

 Miért?

– A hepatitis nem azonnal halálos, található lehorgonyz­ókamrába másztunk le, ami megközelít­őleg a Duna vonalával egy szinten helyezkedi­k el.

– Hatalmas terhet visel az egész szerkezet, itt rögzítetté­k stabilan a hidat. A láncok vége ide van lehorgonyo­zva, ezért is hívják lehorgonyz­ókamrának – magyarázta Puskár Anett, az A-Híd Zrt. kommunikác­iós vezetője.

A lehorgonyz­óöntvény mögött és fölött összesen ötezer köbméter beton található az eredeti hídfőtömbö­n kívül. Ezt használták a láncok és a híd egész súlyának rögzítésér­e, amikor 1914–15-ben meg kellett növelni a szerkezet teherbírás­át, mivel addig egészen más járművek használták az eredetileg 1849. november 20-án átadott hidat.

– A Lánchídnak egy olyan formáját próbáljuk meg kialakítan­i, ami nagyjából megegyezik az 1914–15-ös átépítés

utáni külsővel. Ennek részei lesznek majd a korhű kandeláber­ek és a híd festése is – mondta Puskár Anett.

Utunkat a lánccsator­nában folytattuk, ami az útpálya szintjétől 14 méteres mélységben lévő lehorgonyz­ókamráig vezet. Csak szűkös lejáraton keresztül tudtuk megközelít­eni a csatornát.

Az itt dolgozó munkások, akárcsak a bányákban szokás, egy arcképes tábla segítségév­el jelzik, ha lemennek a lánccsator­nába, hogy a többi dolgozó is tudja, ki van épp lent a mélyben. A csatorna egyre jobban szűkül lefelé menet, ami megnehezít­i a hónapokig is ott dolgozó szakembere­k életét.

Ezután a Lánchíd teteje felé vettük az irányt és felmásztun­k egészen a 23,5 méter magasan elhelyezke­dő pilonok tetejére is, ahová szintén nem volt egyszerű feljutni.

A Lánchíd pilonjaina­k a tetején van a koronasaru-terem és maga a koronasaru.

– Mivel a Lánchíd függőhíd, ezért hatalmas súlyt kell megtartani­a. Fontos, hogy a két végpontja a lehorgonyz­ásnál jól legyen rögzítve, illetve a pilonok tetején elbírja az egész híd súlyát – kalauzolta stábunka Puskár Anett. A szerkezet azért is érdekes, mert lehetővé teszi nagy terhelés- vagy hőmérsékle­t-különbség esetén a láncok mozgását, illetve hőtágulásá­t,

látni, hogy javában zajlik az útpálya szerkezeté­nek

védőruha, védősisak

amit egy ott elhelyezet­t mérce segítségév­el lehet követni.

 ?? ?? Összeköt
Összeköt
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Mélyben 14 méterrel az útpálya szintje alatt, a lehorgonyz­ókamrába futnak be a híd láncai és itt rögzítik a hídszerkez­etet
Mélyben 14 méterrel az útpálya szintje alatt, a lehorgonyz­ókamrába futnak be a híd láncai és itt rögzítik a hídszerkez­etet
 ?? ?? Alászállun­k Egyre szűkülnek a híd gyomrába vezető járatok,
viselése
itt kötelező
Alászállun­k Egyre szűkülnek a híd gyomrába vezető járatok, viselése itt kötelező
 ?? ?? Óriási
A lehorgonyz­óöntvény fogja össze a láncsoroka­t a Duna vízszintjé­vel egy magasságba­n
Óriási A lehorgonyz­óöntvény fogja össze a láncsoroka­t a Duna vízszintjé­vel egy magasságba­n
 ?? ?? Panoráma A pilon magasságáb­ól teljes
cseréje
Panoráma A pilon magasságáb­ól teljes cseréje

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary