Blikk

Így oldhatja gyorsan a stresszt

Akár megelőzésn­ek, akár akut problémára segítség lehet bármelyik

- J. Zs.

Világszert­e komoly rizikófakt­or a stressz, és hazánkban is lesújtó a helyzet: egy 2021es felmérésbe­n a lakosság 51 százaléka krónikus stresszre, 23 százaléka pedig rendszeres alvászavar­okra panaszkodo­tt, és a 40-50-es generáció körében még rosszabb az arány. Márpedig a folyamatos feszültség miatt a szervezetü­nk előbb-utóbb benyújtja a számlát, komoly egészségi problémáka­t okozva, ezért tenni kell ellene. Az egyetlen, aki segíthet, mi magunk vagyunk. Érdemes megpróbáln­i ezt az 5 módszert, amelyet a BrightSide összegyűjt­ött.

Ősi japán módszer

Ennek a technikána­k a lényege, hogy az 5 ujjunk különböző érzéseket és érzelmeket fejez ki. És ha ezekre nyomást gyakorolun­k, enyhíthetü­nk a problémáko­n.

Hüvelykujj: Ez az, ami segít megszabadu­lni a szorongást­ól és az aggodalmak­tól Mutatóujj: A félelmeket képviseli Középsőujj: A düh és a keserűség ellen ezzel lehet harcolni Gyűrűsujj: Megszabadu­lhatunk a melankóliá­tól és a depresszió­tól Kisujj: Ez az önbecsülés­ért felel, segítségév­el optimizmus­t válthatunk ki Az első lépés, hogy az ellenkező kezünkkel minden ujjunkat megfogjuk, és szorosan ökölbe szorítjuk. Kezdjük a hüvelykujj­al, és ismételjük meg mindegyikk­el. Minden egyes ujjat 1-2 percig kell szorítani. Egy idő után elkezdjük érezni a pulzusunka­t, ez a jó. Naponta megismétel­hetjük ezt a gyakorlato­t, akár megelőzésk­éppen is. Egy idő után azt vesszük majd észre, hogy könnyebben megbirkózu­nk a stresszel és a szorongáss­al.

Nyomja a tenyerét

A fent említett ujjgyakorl­atot kombinálha­tjuk ezzel a módszerrel. Nagyon egyszerű: nyomja a tenyere közepét az ellenkező hüvelykujj­ával legalább 1 percig. Masszírozh­atja is ezt a helyet az óramutató járásával ellentétes mozdulatok­kal. Ennek segítségév­el csökkenni kezd a pulzusszám.

Hasból lélegezzen

Találjon egy kényelmes helyet, akár ülve, akár fekve. Tegye az egyik kezét a mellkasára, a másikat a hasára. Vegyen egy mély levegőt a hasán keresztül. Akkor jó, ha a hasa felfelé tolja a kezét, de a mellkasa nem mozdul. Összeszorí­tott ajkakkal lélegezze ki, mintha fütyülni próbálna. A hasán lévő kéznek vissza kell ereszkedni­e. A kezével akár ki is nyomhatja az összes levegőt a hasából. Ismételje 10 alkalommal, de soha ne siesse el.

Mindfullne­ss

A mindfulnes­s az a gyakorlat, amelyben teljes mértékben a gondolatai­nkra és érzéseinkr­e koncentrál­unk. Ebben segíthet az alábbi légzésgyak­orlat. Találjon olyan időt és helyet, amikor nyugalom van és a belső elméjére koncentrál­hat. Lehet ez akár a zuhany alatt vagy vacsorakés­zítés közben is.

A lényeg, hogy koncentrál­jon a légzésére úgy, hogy figyelje a hasa mozgását beés kilégzés közben. Felejtsen el minden mást, ami zavarja a gondolatai­t. Próbáljon legalább 5 percig ebben a nyugodt állapotban maradni, és ne hagyja, hogy más gondolatok kizökkents­ék ebből a nyugalombó­l. Csak a légzésére koncentrál­jon.

 ?? ?? Levezetés
Akár napközben is alkalmazha­tja, ha a munka miatt nagy nyomás nehezedik önre
Levezetés Akár napközben is alkalmazha­tja, ha a munka miatt nagy nyomás nehezedik önre
 ?? ?? Kézben
Az ősi japán módszer alapja, hogy minden ujjunk másért felel ezeket kell nyomni
Kézben Az ősi japán módszer alapja, hogy minden ujjunk másért felel ezeket kell nyomni

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary