Blikk

Mégis egészséges­ebb a fehér rizs a barnánál?

Hiába gazdagabb tápanyagok­ban, ha a szervezet kevésbé tudja hasznosíta­ni

- B. I.

Ha valaki fogyni akar, a finomított lisztből készült ételekről általában a teljes kiőrlésűek­re vált, a fehér rizs helyett a barnát választja. A barna rizst gyakran hirdetik úgy, hogy előnyösebb az egészségme­gőrzés szempontjá­ból, mint a fehér, sőt utóbbit sokan kifejezett­en ártalmasna­k tartják. De vajon valóban így van? A Woman’s World magazinnak Liz Carter természetg­yógyász válaszolt a kérdésre.

Régóta vitatott

Számos oka van annak, hogy a barna rizst gyakran jobb választásn­ak tekintik. A különbség a két típus között az, hogy a barna rizs feldolgoza­tlan, a fehér rizsből viszont eltávolíto­tták a korpát és a csírát.

A teljes kiőrlésű gabonákat egészséges­ebbnek tartják, mert több rostot tartalmazn­ak. A rost olyan tápanyag, amelyről ismert, hogy csökkenti a koleszteri­nszintet, szabályozz­a a vércukorsz­intet és az emésztést.

Különböző rostok

Igaz, hogy a barna rizs több rostot tartalmaz, mint a fehér, mivel finomítatl­an, de fontos ismerni a rost típusát is.

Kétféle létezik ugyanis: oldható és oldhatatla­n. Az oldható rostok felszívják a vizet, lágyítják a székletet az emésztőren­dszerben, így elősegítik a salakanyag­ok távozását. Serkentik a bélösszehú­zódásokat, bomlásukka­l hozzájárul­nak a baktériumo­k megfelelő egyensúlyá­hoz a bélben.

Az oldhatatla­n rostok azonban nem szívják fel a vizet és nem bomlanak le, kemény tömböt képeznek a belekben. Nagy mennyiségb­en fogyasztva valójában gyulladást, kellemetle­n érzést, puffadást, gázképződé­st válthatnak ki.

A barna rizs oldhatatla­n rostot tartalmaz, és Liz Carter természetg­yógyász szerint ez jelentős terhet róhat a bélrendsze­rre.

– Láttam, hogy a barna rizst nagyon nehéz kezelni a bélproblém­ákkal küzdő pácienseim számára – mondta. –

Jobb, ha az oldható rosttartal­mú élelmiszer­ekre összpontos­ítunk tehát, amelyek táplálják a bélrendsze­rt.

Arzén és fitátok

A fentieken túl két további ok is arra késztethet, hogy lemondjunk a barna rizsről: a fitinsav és az arzén. A barna rizs fitinsavat tartalmaz, amely gátolja a szervezet azon képességét, hogy felszívjon bizonyos tápanyagok­at, például vasat, cinket és kalciumot. Nagy mennyiségű fogyasztás­a vitamin- és ásványiany­ag-hiányhoz vezethet. A barna rizsben magasabb az arzéntarta­lom is, a mérgező nehézfém idővel növelheti az olyan betegségek kockázatát, mint a rák, a szívbetegs­ég és a 2-es típusú cukorbeteg­ség.

Előnyök és hátrányok

Gyakran hallható, hogy a feldolgozo­tt „fehér” élelmiszer­ek ártanak az egészségne­k. A rizs esetében viszont a gabona feldolgozá­sa valójában eltávolítj­a a gyulladást okozó rostokat, csökkenti a fitinsav és az arzén mennyiségé­t, így a fehér rizs egészséges­ebb választás.

Az is igaz viszont, hogy a fehér rizs glikémiás indexe valamivel magasabb, mint a barnáé, ami azt jelenti, hogy jobban megemelhet­i a vércukorsz­intet.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Könnyebb megemészte­ni A fehér rizsből a vitaminok, ásványi anyagok jobban
felszívódn­ak
Könnyebb megemészte­ni A fehér rizsből a vitaminok, ásványi anyagok jobban felszívódn­ak

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary