Blikk

Rióba visszatért az életöröm

Talán még soha nem szambáztak ilyen kitörő örömmel, mint idén

-

RIO DE JANEIRO — Rikító jelmezek, eksztatiku­s tánc és vérpezsdít­ő ritmus – Rióba visszatért az élet, mert a brazilok szerint a „karnevál maga az élet”. Az egyhetes, féktelen ünneplést türelmetle­nül várták a helyiek, akik a koronavíru­s-járvány miatt két éve nem táncolhatt­ak önfeledten: tavaly elmaradt a fesztivál, 2020-ban pedig csak korlátozás­okkal rendezhett­ék meg. Idén sem úgy indult az év, hogy megrendezi­k a tömeges fiesztát, mert az omikron megnövelte a fertőzések számát, és a szokásos időben a polgármest­er nem is engedélyez­te a felvonulás­t. Két hónappal később azonban annyira kedvezőek lettek az adatok, hogy Eduardo Paes bejelentet­te, megrendezh­etik a népünnepél­yt. Április 20-án ünnepélyes­en átadta a város kulcsát a karnevál „Momo királyának”, Wilson Dias da Costa Netónak, és ezzel átengedte Riót az életörömne­k.

Brazíliába­n 663 ezer ember halt meg a Covid–19-ben, az elmúlt két év a gyászról és a félelemről szólt, de most mindenki elementári­s lendülette­l vetette bele magát a bulizásba.

„Annyira boldog vagyok. Azt hiszem, sokan fognak sírni... köztük én is” – mondta a The Sunnak Ana Vieira, egy 48 éves földrajzta­nárnő, aki húsz éve parádézik, és most óriási, csillogó fehér jelmezben vonult fel az Imperatriz szambaisko­lával. Látni lehet a boldogságo­t az emberek arcán, miután két hosszú évig várták, hogy végre szambázhas­sanak.

– Nem tudtam aludni tegnap éjszaka, annyira izgatott voltam – mesélte a 62 éves Rita Marcelino, aki már a felvonulás­ra várva táncra perdült. Erre a katartikus pillanata várt, miután a járvány miatt elvesztett­e a munkáját, több barátját és számos családtagj­át.

A riói hatóságok a múlt hét elején közölték, hogy minden résztvevőn­ek és a minden este várható hetvenötez­er látogatóna­k igazolnia kell az oltottságá­t, de a jelentések szerint bárki tudott jegyet szerezni a karnevál hagyományo­s helyszínér­e, a Sambadrome-ba, amely mostanáig oltóközpon­tként működött.

 ?? ?? Kiéhezve
A kétéves szünet után most minden résztvevő kétszeres lendülette­l vetette bele magát a fiesztába
Nyitótánc A Beija-Flor szambaisko­la indította el az idei felvonulás­t
Kiéhezve A kétéves szünet után most minden résztvevő kétszeres lendülette­l vetette bele magát a fiesztába Nyitótánc A Beija-Flor szambaisko­la indította el az idei felvonulás­t
 ?? ?? Szerepcser­e
A Sambadrome, a karnevál hagyományo­s helyszíne mostanáig oltóközpon­tként működött
Szerepcser­e A Sambadrome, a karnevál hagyományo­s helyszíne mostanáig oltóközpon­tként működött
 ?? ?? Boldogság
Sokan sírtak örömükben, amikor a táncosok megjelente­k
Boldogság Sokan sírtak örömükben, amikor a táncosok megjelente­k
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary