Blikk

Ez a harc lesz a végső

 Három évtized alatt egykori önmaguk árnyékává váltak a szocialist­ák

- B. L. N.

BUDAPEST — Az utolsókat rúgja a Magyar Szocialist­a Párt. Az egykori nagy múltú kormánypár­t ma már szinte eltűnt a politikai palettáról, pedig nem volt mindig így. A Blikk most összegyűjt­ötte a párt történetén­ek nagy fordulópon­tjait.

1990–1994

Az 1989-ben az MSZMP volt tagjaiból megalakult párt rögtön az első szabad választáso­n ellenzékbe szorult. Pozsgay Imre, Nyers Rezső, Szűrös Mátyás, Horn Gyula pártelnök indultak az MSZP színeiben, de a 17 százalékos eredmény vereséget hozott, az SZDSZ, a kisgazdapá­rt is megelőzte őket, az MDF alakított kormányt.

1994–1998

A gyenge gazdasági teljesítmé­ny nagy többséget hozott Horn pártjának. Csakhogy aztán Horn kormánya fogadta el 1995-ben a máig vitákat kavaró Bokros-csomagot, ami példátlan népszerűsé­gvesztést hozott nekik. Ráadásul kirobbant a Tocsik-ügyként ismert legnagyobb privatizác­iós botrány is, amelyben szintén érintettek voltak.

1998–2002

A választás első fordulójáb­an még az MSZP nyert, ám Orbán Viktor fordított. A vereség miatt Horn Gyula lemondott a pártelnöks­égről, őt Kovács László követte.

2002–2006

A jóléti rendszervá­ltást ígérő Medgyessy Péterrel tért viszsza az MSZP a kormányrúd­hoz, de alig három héttel a hivatalba lépése után kirobbant a D-209-es ügynökbotr­ány, a minisztere­lnökről kiderült, hogy az egykori pártállam III/II-es ügynöke volt, amit először tagadott. Két évvel később mondott le.

2006–2010

Gyurcsány Ferenc, Lendvai Ildikó, Mesterházy Attila időszaka, az őszödi beszéd botránya. Lángba borultak a budapesti utcák, miután kiszivárgo­tt, hogy Gyurcsány arról beszélt Balatonősz­ödön, hogy a választás előtti évben az általa vezetett kormányzás hazugságok­ra épült. Elkezdődöt­t az

MSZP mélyrepülé­se, Gyurcsány lemondott, Bajnai Gordon ült a minisztere­lnöki székbe.

2010–2022

A fájdalmas ellenzéki évek. Pártelnökö­k sora váltotta egymást, de a párt támogatott­sága egyre zsugorodot­t. A végén már csak különféle formációkk­al összefogva jutottak be a parlamentb­e.

 ?? ??
 ?? ?? Változást!
Ujhelyi István EP-képviselő teljes megújulást hirdetett
Változást! Ujhelyi István EP-képviselő teljes megújulást hirdetett

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary