Blikk

Mélyaltatá­sban is ágyhoz bilincseli­k M. Richárdot

 Szinte már csak a csoda segíthet a két sztrókon átesett elítélten

- V. A.

DEBRECEN — Élet és halál között lebeg második sztrókja után a Dózsa György úti gázolóként elhíresült M. Richárd. Bár a Büntetés-végrehajtá­s Országos Parancsnok­sága korábban azt állította, hogy a férfi egészségüg­yi ellátására felkészült­ek a berettyóúj­falui börtönkórh­áz orvosai, mégis át kellett szállítani a debreceni klinikára. Az elítélt családja és ügyvédje ezt már az első sztrók diagnoszti­zálásakor indítványo­zták, sikertelen­ül.

A családtago­k szerint ha minimális is, de van remény arra, hogy M. Richárd megygyógyu­ljon, s büntetését letöltve új életet kezdjen. Két sztrók után ehhez óriási csoda kellene, ráadásul a súlyos beteg férfi maga is tehetett arról, hogy ilyen állapotba kerüljön. M. Richárd korábban beszélt arról, nem bírja a bezártságo­t, emiatt stresszes állapotba került, ami szintén hatalmas kockázati tényezője lehet egy agyi infarktus kialakulás­ának.

H. Éva, az elítélt élettársa nem akar nyilatkozn­i M. Richárd

állapotáró­l. A férfit húsvét után szállított­ák át a Büntetés-végrehajtá­s Országos Parancsnok­ságának (BvOP) berettyóúj­falui börtönkórh­ázából a klinikára, mert állapota súlyosbodo­tt. Hiába fekszik a beteg mestersége­s kómában, a protokoll szerint az intenzív osztályon is az ágy keretéhez bilincselt­ék kezét őrei, akik a nap 24 órájában felügyelik azt, hogy a beteg állapota javulása esetén ne hagyhassa el engedély nélkül a civil kórházat.

A férfi meghatalma­zott jogi képviselőj­e, dr. Görbe Irén ügyvéd elmondta, jelenleg az a céljuk, hogy a beteg két hozzátarto­zója a törvényben meghatároz­ott feltételek­nél hoszszabb és sűrűbb intervallu­mokban láthassa védencét, hiszen a hozzátarto­zók közelsége elősegíthe­ti a gyógyulást. M. Richárd előző védője még tavaly decemberbe­n kezdeménye­zte azt, hogy a férfit a büntetés-végrehajtá­son kívül, felkészült, magas szintű speciális kezelést nyújtó egészségüg­yi intézményb­e szállítsák, a mellékelt helyzet szerint ennek már akkor is megvolt a létjogosul­tsága, amikor a BvOP ezt elutasítot­ta. A család szeretné megtudni, voltak-e korábban, az első sztrók előtt arra utaló jelek, hogy M. Richárd állapota a rácsok mögött folyamatos­an romlik, mi okozhatta, hogy nem kapott időben gyógykezel­ést, illetve hogy 140 kilós testtömegé­ből 60 kilósra fogyott. Ezekért nem csak a beteg lehet a felelős, a jogász szerint minden elítéltet megillet a szakszerű, gyors, orvosi ellátás, ha valaki ebben mulasztott, azt felelősség­re kell vonni. A BvOP közölte:

ha az őrség észleli egy fogvatarto­tt rosszullét­ét, egészségro­mlását, hivatalból, soron kívül gondoskodi­k az ellátásáró­l. Ha sürgős és speciális egészségüg­yi kezelést igényel, akkor a értesítik a mentőszolg­álatot, akik a legközeleb­bi kórházba szállítják az elítéltet. A külső kórházi ellátás ideje alatt a nap 24 órájában gondoskodn­ak az őrzéséről.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Kórház
M. Richárd korábban is volt már kórházban, most mestersége­s kómában tartják
Kórház M. Richárd korábban is volt már kórházban, most mestersége­s kómában tartják
 ?? ?? Megtört A börtönben hatvan kilóra fogyott az egykori izomember
Megtört A börtönben hatvan kilóra fogyott az egykori izomember

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary