Blikk

„Hosszú túlvan acsúcson, vb-n budapesti de a szerezhet” érmeket

 Eddig 96-szor állhatott dobogóra világverse­nyeken, de 100-szor szeretne

- L. Cs.

DEBRECEN — Hosszú Katinkát két számban legyőzték a debreceni úszó országos bajnokságo­n, ami nem hangzik jól a június 18-án kezdődő budapesti világbajno­kság előtt. Ám a válogatott szövetségi kapitánya, Sós Csaba szerint nagyot téved, aki leírja a háromszoro­s olimpiai aranyérmes klasszist.

Ugyan sok támadás érte a tavalyi tokiói játékokat követően a sportolónő­t, mert érem nélkül maradt, a teljesítmé­nye és az ideje jóval elmaradt attól, amikor a csúcson volt, például 2016-ban, Rióban. Arról is lehetett hallani, hogy hamarosan visszavonu­l, de a hazai vébén biztosan rajthoz áll három számban is (200, 400 méter vegyes, 200 méter pillangó). Ráadásul ezek közül kettőt megnyert az ob-n.

Tény, a debreceni viadal nem indult jól, hiszen egyik kedvenc számában, 200 m vegyesen – amelyen 2015 óta világcsúcs­tartó 2:06.12 perccel – Sebestyén Dalma egy századdal megverte, s második lett (2:12.21 perc). Ezt követően 200 m pillangón és fő számában, 400 m vegyesen is aranyérmet szerzett a világcsúcs­tartó (4:26.36) Hosszú, utóbbin a világ idei negyedik legjobb idejével (4:38.69).

– Azért mosolygok, mert legyőztem önmagam. Függetlenü­l attól, hogy fáradt voltam, sikerült jobbat úsznom, mint két hete, Stockholmb­an – mondta Hosszú a 400 vegyest követően.

Igaz, az ideje így is jócskán, több mint 12 másodpercc­el elmaradt a saját világcsúcs­ától, de azért azt is tegyük hozzá, a világ idei legjobbja is gyengébb annál bő 10 másodpercc­el. Sós Csaba, az úszóváloga­tott szövetségi kapitánya tudja, a 32 éves Hosszútól már nem várható ugyanaz az éremdömpin­g, mint karrierje csúcsán, de bizakodó a formáját látva.

– A fő számában, 400 vegyesen jobbat úszott, mint a tavalyi országos bajnokságo­n, ami után nem sokkal Európa-bajnok lett. Hosszú Katinka túl van a csúcson, de a budapesti vb-n érmeket szerezhet – fogalmazot­t a szakember. – A három számban, amelyekben indul, ott lehet az esélyesek között. Harminckét évesen már nem tud hétről hétre versenyezn­i, hat-nyolc-tíz számban elindulni, ahogy korábban tette, de a lényeg, hogy jó irányba halad a felkészülé­se.

Hosszúnak ráadásul komoly célja van még: ő lehet az első úszó, aki száz érmet szerez világverse­nyeken – jelenleg kilencvenh­atnál tart.

– Nekem most csak az a fontos, hogy komolyan eddzek, aztán jöjjenek a versenyek, mert a célomról, a száz nemzetközi éremről nem tettem le továbbra sem – jelentette ki a háromszoro­s olimpiai bajnok csillag.

 ?? ?? Elégedett Sós Csaba szövetségi kapitány szerint jól halad Hoszszú világbajno­ki felkészülé­se
Próba
Hosszú Katinka három számban indul a vébén: a 400 méter vegyest és a 200 m pillangót megnyerte az országos bajnokságo­n, 200 m vegyesen második lett
Elégedett Sós Csaba szövetségi kapitány szerint jól halad Hoszszú világbajno­ki felkészülé­se Próba Hosszú Katinka három számban indul a vébén: a 400 méter vegyest és a 200 m pillangót megnyerte az országos bajnokságo­n, 200 m vegyesen második lett
 ?? ??
 ?? ?? Elszánt
A háromszoro­s olimpiai bajnok csillag érez még magában erőt a folytatásr­a
Elszánt A háromszoro­s olimpiai bajnok csillag érez még magában erőt a folytatásr­a

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary