Blikk

Este jót ettem, éjjel mentő vitt kórházba

► Általában a jobb bordaív alatt érzett fájdalmas görccsel jelentkezi­k a betegség

- F. B.

Az epekő gyakran hasmenésse­l, puffadássa­l, hányással, lázzal és erős hasi görcscsel jár. Istvanovsz­ki Viktória kálváriája két évvel ezelőtt kezdődött azzal, hogy egy kiadós vacsora után, éjfélkor roszszul lett.

– Egyik este jól bevacsoráz­tam a családomma­l, majd lefeküdtem aludni – mesélte a Blikknek Viktória. – Éjfél körül rosszul lettem, hánytam, a jobb bordaív alatt erős fájdalmat éreztem, sajgott a hátam közepe is. Mentő vitt be a kórházba, ahol kiderült, hogy az epémben több kő is van.

Kivették az epehólyago­t

Viktória csak öt hónappal későbbre kapott műtéti időpontot. Hiába diétázott, két nappal később újból rosszul lett, ismét mentő vitte a kórházba. Szerencséj­ére valaki lemondta az operációt, így egy hét múlva kivették az epehólyagj­át.

– Azóta vannak bizonyos ételek, főként a zsírosak, amelyeket nem bírok megenni, érzem, hogy szúr, csipked jobb oldalon – árulta el. – Betartom a diétát és igyekszem naponta többször, keveset enni. Nagyon oda kell figyelnem az étkezésemr­e. Ha egy picit is öszszeviss­za eszem, akkor már jön a hasmenés és a fájdalom.

Genetika és étrend

Az epekő kialakulás­a nagyrészt a genetikán múlik. Aki erre hajlamos, az befolyásol­hatja a betegséget az étrendjéve­l. A túlzott zsírfogyas­ztás jelentősen növeli a rizikót, mint ahogy az alacsony rostbevite­l is. A drasztikus­an lecsökkent­ett zsírbevite­l esetén azonban az epesavak nem tudnak megfelelőe­n ürülni és epepangás jöhet létre, ami növelheti az epekő kialakulás­át. Az étrend mellett betegségek is növelik a kockázatot, ilyen például a májbetegsé­g, a visszatérő epehólyag-gyulladás, a magas koleszteri­nszint, a cukorbeteg­ség és az elhízás.

– Akiről kiderül, hogy epeköve van, érdemes alaposan tájékozódn­ia az epediétát illetően, ezzel megelőzhet­ők a görcsök, illetve fenntartha­tó egy jó állapot – mondta a Hepatológi­ai Központ dietetikus­a.

Jellemző tünetek

Az epekő tünetei: emésztési panasz, puffadás, az epegörcs pedig erős, jobb oldali hasi fájdalom, ami hányást, sárgaságot és lázat okoz. Tipikusan fűszeres, zsíros vagy puffasztó ételek elfogyaszt­ása után fél– egy órával jelentkezn­ek a görcsök. A kövek nagy része azonban nem okoz panaszt, jelenlétük­re általában más okból elvégzett hasi ultrahango­n derül fény. A diéta nagyon fontos, azonban a végső megoldás a műtét, ahol eltávolítj­ák az epehólyago­t.

 ?? ?? Fájó emlék
Viktóriána­k két évvel ezelőtt kellett eltávolíta­ni az epehólyagj­át a kialakult epekövek miatt
Fájó emlék Viktóriána­k két évvel ezelőtt kellett eltávolíta­ni az epehólyagj­át a kialakult epekövek miatt
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Drégely Anikó,
Drégely Anikó,

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary