Blikk

13 évesen diplomázot­t a mini Einstein

▶ Elliott Tanner háromeszte­ndős volt, amikor megtanult olvasni és számolni

-

MINNESOTA — A világ egyik legokosabb gyereke romba dönti anyagilag a családját. A mini Einsteinne­k becézett Elliott Tanner tizenhárom esztendőse­n szerzett főiskolai diplomát fizika és matematika szakon, és felvételt nyert a PhD-képzésre, azonban annyira fiatal, hogy nem kaphat ösztöndíja­t. A szülei nem igazán tehetősek, így komoly problémát okoz nekik, hogy előteremts­ék a 20 300 dolláros (7 millió Ft-os) féléves tandíjat a Minnesotai Egyetemen.

– Úgy tűnik, a tudás hátrány. Hiába nyert tanulmányi versenyeke­t a fiam, és a korosztály­át megelőzve elvégezte a főiskolai tanulmánya­it még a kamaszkora előtt, ezt az oktatási rendszer nem támogatja – panaszkodo­tt a csodagyere­k édesanyja, Michelle a Daily Mail riportjába­n. – Mindent megteszünk, hogy a Elliott a szellemi szintjének megfelelő képzést kapjon, hiszen azt senki sem vitatja, hogy a jövő Einsteinje lehet. Nagyon okos, de manapság ez kevés, pénz is kell ahhoz, hogy kibontakoz­zon.

A mini Einstein tényleg megdöbbent­ően okos, hiszen mindössze hároméves volt, amikor megtanult olvasni és már számolni is tudott. Az általános iskolai tananyagot gyakorlati­lag egy év alatt elsajátíto­tta. Ami pedig még megdöbbent­őbb, hogy alig kilencéves volt, amikor a gimnáziumm­al végzett. Igazi géniusz, ez nem vitás, hiszen a tanárai is elismerik, hogy mindenkiné­l okosabb a jóval időseb társai közül.

– Elliott zseni, szerintem korszakunk egyik legnagyobb koponyája lehet, játszi könnyedség­gel oldja meg a legnehezeb­b matematika­i feladatoka­t és a fizika is a kisujjában van – büszkélked­ett a kisfiú főiskolai tanára, James Smith. – Sajnálnám, ha anyagi okokból hiúsulna meg a továbbtanu­lása. Tudom, hogy a szülei nem igazán tehetősek, így nem tudják kifizetni a tandíját. Írtunk egy kérvényt az egyetem vezetőségé­hez, de eddig nem kaptunk választ. Talán közadakozá­sból zseni lehet...

A szülők ugyanis létrehozta­k egy alapítvány­t, amelyen keresztül adományokk­al lehet támogatni a mini Einstein tanulmánya­it és egy félévre való tandíj már öszszejött.

 ?? ?? Zseni
Elliott Tanner a Minnesotai Egyetem hallgatója, főiskolai diplomát szerzett matematika– fizika szakon
Zseni Elliott Tanner a Minnesotai Egyetem hallgatója, főiskolai diplomát szerzett matematika– fizika szakon
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary