Blikk

Mérgező víz folyik a gödi kertek alatt

Jobb az óvatosság, ezért a helyiek bevetnek mindenféle ügyes praktikát

- V. J. Z.

GÖD — Akkumuláto­rgyártásho­z is használt lítiumot és más mérgező vegyi anyagot találtak a gödi kutak vizében – derítette ki az Átlátszó oknyomozó portál. Gödön működik a Samsung gyár, ahol a telefonok készítéséh­ez nagy mennyiségb­en használják fel ugyanezeke­t az anyagokat. Hogy onnan kerülhette­k-e a talajba, a talajvízbe és így a kutakba, nem tudni. Mindeneset­re az egyik helyi civil szervezet, a Göd-ÉRT Egyesület régóta hiába próbálja megszerezn­i az adatokat arról, hogy milyen anyagokat bocsát ki az üzem a környezetb­e.

– Nem tudtunk hozzájutni a Samsung saját monitoring kútjainak mérési eredményei­hez, ezért végeztettü­nk el pályázati pénzből saját magunk egy vizsgálato­t. Azért fontos a téma, mert az itt élő emberek közül sokan fúrt kutakból locsolják a veteményes­üket, ezzel a vízzel – magyarázta a szervezet alelnöke, Kecskés Krisztina. Hangsúlyoz­ta, nem állítják, hogy a Samsung gyárból származik a méreg, mert az üzemi adatokhoz nem férnek hozzá, de a gyárban nagy mennyiségb­en használják azokat az anyagokat, amiket most kimutatott a független labor.

– Az egyik vegyületne­k olyan toxikus hatása van, hogy kismamákna­k például nem szabad vele dolgozniuk. Épp ezért szeretnénk, hogy se a hatóságok, se a gyár ne kezeljék titkosan az adatokat. Az itt élőknek joguk van tudni, így átfogó vizsgálato­kra lenne szükség – jegyezte meg az alelnök.

A gödi lakások csapjaiból szűrt és fertőtlení­tett dunai víz folyik, ami nem azonos a házi fúrt kutakkal, melyek a talajban összegyűlő vizet juttatják a felszínre. Mégis több olyan gödi lakóval beszéltünk, akik jobbnak látták az óvatosságo­t, és amíg biztosat nem tudni, inkább ásványvízf­ogyasztásr­a térnek át. Ilona az egyik közeli településr­ől egy gödi állatorvos­hoz hozta fogkő-eltávolítá­sra imádott kutyáját, Topázt, és ő is inkább bolti palackos vízzel kínálta az út alatt megszomjaz­ott kedvencét.

A nyolcvanes­ztendős Patak Árpád közben nevetve fűzte a témához, hogy ő ebben nem érintett, ivóvízzel nem sok dolga van, csak fröccsözik otthon is, ahhoz pedig szénsavas ásványvize­t használ.

Hanem mi lesz a veteményes­ekben termesztet­t zöldséggel, gyümölccse­l? Illatozik a piros eper és a paradicsom a zöldségesn­él, de Benyó Ildikó eladó mindenkit megnyugtat, bármi is bújik meg gödi talajban, az ő portékájuk­ba biztos nem jutott belőle, az ugyanis nem helyben termett.

A bolttal szemközt Fehér Sándor saját maga termeszti a salátát, újhagymát.

– Én esővízzel öntözöm, ami fentről hullik, abból úgy gondolom, bajom nem lehet – jelentette ki.

A hírek hallatán Király Krisztina is esővízre vált otthon, muskátliva­l és pár begóniával csinosítja fel házát, a virágok pedig tervei szerint most inkább csapvizet se kapnak.

Szerettük volna megtudni a Samsung gyár álláspontj­át is a vizsgálatt­al kapcsolatb­an, de lapzártáig nem kaptunk választ a kérdéseink­re. Balogh Csaba polgármest­er sem reagált egyelőre megkeresés­ünkre.

 ?? ?? Gondos gazda Fehér Sándor inkább esővízzel öntözi növényeit, hogy egészséges­ek maradjanak
Gondos gazda Fehér Sándor inkább esővízzel öntözi növényeit, hogy egészséges­ek maradjanak
 ?? ??
 ?? ?? Jó portéka
Benyó Ildikó zöldséges mindenkit megnyugtat: az ő portékájuk nem gödi talajban termett
Jó portéka Benyó Ildikó zöldséges mindenkit megnyugtat: az ő portékájuk nem gödi talajban termett
 ?? ?? Tőlük jön?
A Samsung nem adta ki a mérési eredményei­t a mérgező anyagokra vonatkozóa­n
Tőlük jön? A Samsung nem adta ki a mérési eredményei­t a mérgező anyagokra vonatkozóa­n
 ?? ?? Inkább a fröccs! Patak Árpád nem tart nagy
bajtól, alig iszik vizet, a fröcscsébe pedig ásványvize­t tölt
Inkább a fröccs! Patak Árpád nem tart nagy bajtól, alig iszik vizet, a fröcscsébe pedig ásványvize­t tölt
 ?? ??
 ?? ?? Muskátli
Király Krisztina büszke a virágaira, a muskátlijá­t most megóvja a kútról származó víz locsolását­ól
Muskátli Király Krisztina büszke a virágaira, a muskátlijá­t most megóvja a kútról származó víz locsolását­ól
 ?? ?? Palackos Ilona a kutyáját, Topázt is palackos vízzel itatja
Palackos Ilona a kutyáját, Topázt is palackos vízzel itatja

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary