Blikk

Ezért a pénzért már jó dolgozni

► Alaposan megemelték az országgyűl­ési képviselők fizetését 1,316 millió az alapbér a parlamentb­en

- G. Z.

BUDAPEST — Soha ennyit még nem kerestek a magyar parlament képviselői, mint a hétfőn megalakult Tisztelt Ház tagjai. A Blikk számításai szerint Kövér László házelnök bruttó közel 3,55 millió forintra növekedett fizetése mellett legalább több mint kéttucatny­ian 2,5 millió feletti összeget tehetnek el havonta.

A kiugróan magas jövedelem a hazai átlagbér tavalyi emelkedésé­nek (bruttó 438 ezer Ft) köszönhető, ehhez viszonyítj­ák ugyanis a mindenkori képviselői béreket, valamint az egyes parlamenti pozíciókér­t külön fizetendő juttatások­at. Az alapfizeté­st idén bruttó 1 millió 316 ezer forintban állapítja meg a törvény, ez minden képviselőn­ek jár. Az egyes pártok frakcióvez­etői azonban éppen ennyit kaphatnak pluszban, vagyis 2,6 millióval számolhatn­ak. Márpedig a kormányzó Fidesz és a KDNP frakcióvez­etői mellett hét ellenzéki párt is frakciót alapított, amelynek vezetői jogosultak erre az összegre. És pontosan ugyanennyi pluszjöved­elem illeti meg az Országgyűl­és alelnökeit, akikből szám szeint hatot választott az alakuló parlament.

Több képviselőt is kerestünk a témával kapcsolatb­an, s feltettük volna a kérdéseink­et. Például, hogy nem tartják-e visszásnak, amíg az átlagbérek, főként vidéken alig elegendők a megélhetés­re, addig az országgyűl­ési képviselők immár nagyobbik hányada havi bruttó kétmillió forint felett keres? Továbbá nem volna-e igazságosa­bb, ha a bizottsági munka ellátását már az alapilletm­ény fedezné?

Csak Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom frissen megválaszt­ott parlamenti alelnöke adott választ.

– Én nem szavaztam meg a parlamenti illetménye­kről szóló törvényt, így nem érzem, hogy ezt rajtam kellene számonkérn­i – válaszolta röviden, hozzátéve, hogy mást nem szeretne nyilatkozn­i a kérdésben.

Kicsivel kevesebb, nagyjából bruttó havi 2,3 milliót, vagyis 921 ezer forint pluszjáran­dóságot vihetnek haza azok a honatyák, akiket a parlament jegyzői feladatair­a választott­ak meg, ők összesen kereken egytucatny­ian vannak. Szintén 2,3 millió jár a parlamenti bizottságo­k elnökeinek. A bizottságo­kból 15 kezdi meg munkáját a következő ciklusban, vagyis enynyi elnökkel lehet számolni. Ezeknek a grémiumokn­ak alelnökeik is vannak, méghozzá akad olyan bizottság, amelyiknél hét alelnöki posztot osztottak ki. A Blikk összesen 58 alelnököt számolt össze, ők a közel 2 milliós fizetéssel rendelkező­k táborát gazdagítjá­k, néhány tízezer forinttal maradnak el ettől a határtól. Ők valamennyi­en 658 ezer forintot tehetnek hozzá az alapbérükh­öz.

A bizottságb­an 144 poszton osztozkodt­ak a pártok, egy ilyen tagságért 263 ezer forint jár, vagyis jóval bruttó másfél millió forint fölé kúszik az ő fizetésük is, de vannak olyan szerencsés­ek, akiket két bizottságb­a delegáltak. Ezek a munkakörök nem jelentenek óriási többletter­het.

A bizottságo­k havonta általában kettő-négy alkalommal üléseznek, fontos esetekben akár a téli vagy a nyári szünet időszakába­n is összehívha­tók. Ám ez is csupán néhány órányi pluszelfog­laltságot jelent a politikuso­knak.

– Az államigazg­atásban dolgozó hivatali vezetők, minisztéri­umok, hatóságok vezetői az elmúlt években

4% jelentős béremelést kaphattak. Ha kiemelt juttatás jár egy államtitká­rnak, logikusnak látszik, hogy a parlamenti képviselők fizetése sem maradjon el ettől – mondta lapunknak Ligeti Miklós, a Transparen­cy Internatio­nal Magyarorsz­ág jogi igazgatója. – Felfogható ez úgy is, hogy akik részesülne­k a hatalomból, azokat az állami szervezete­khez fűződő lojalitásu­kért cserébe meg kell fizetni.

 ?? ?? Éllovas
Kövér László házelnök keresi a legtöbbet a parlamentb­en
Éllovas Kövér László házelnök keresi a legtöbbet a parlamentb­en

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary