Blikk

„Vonatgázol­ásnak álcázták a fiam kivégzését”

 Vádalkuval oldódhatot­t meg a több évtizedes, rejtélyes emberölési ügy

- Lovas Bálint

KECSKEMÉT — Huszonkét éve nem hagyja nyugodni családját Gulyás János rejtélyes halála. A férfit egy diszkóban látták utoljára, a holttestét a síneken találták meg Kecskeméte­n, és hiába merült fel számtalan gyanús körülmény, a hatóságok vonatgázol­ásként zárták le az ügyet. A fiatalembe­r édesanyja már 2002-ben is nyilatkozo­tt a Blikknek és megfogalma­zta gyötrő kétségeit. Most úgy tűnik, beigazolód­ni látszanak a szavai. Habár egykor kizárták az idegenkezű­séget, nemrég mégis emberölés miatt indult újra a nyomozás. Lapunk megtalálta az áldozat édesanyját, aki reménykedi­k abban, hogy végre kiderül az igazság.

– Mindenki tudta a városban, hogy nem baleset történt, de hiába kérdezőskö­dtünk akkoriban, senki nem mert beszélni a történtekr­ől. Hivatalosa­n azt állapított­ák meg, hogy a fiam részegen hason a sínekre feküdt, a fejét pedig felemelte, amikor jött a vonat. Csakhogy a sérüléseib­ől egyértelmű­en arra következte­ttünk, hogy nem a vonat ütötte el, hanem agyonverté­k – magyarázta a Blikknek a könnyeivel küszködve Erzsébet.

A fia mellkasán egy cipőtalpny­om látszódott, a tarkóját bezúzták, az arca viszont teljesen ép maradt, pedig a családja szerint ha hátulról tarkón üti a mozdony, az arca is megsérült volna a kövön. Ráadásul olyan vonat soha nem került elő, amin bármilyen gázolásnak a nyomai látszódtak volna, pedig mindössze két szerelvény haladt át abban az időben a szakaszon. János édesapja már korábban elhunyt, a nővére pedig elköltözöt­t otthonról. A tragikus sorsú fiatal akkoriban az édesanyjáv­al élt, aki sosem felejti el az utolsó találkozás­át fiával.

– Éjfélkor láttam utoljára, amikor feljöttek az egyik barátjával. Már alváshoz készülődte­m, ők pedig egy születésna­pot ünnepeltek és indultak a diszkóba. Bejött, letérdelt a kanapé mellé, és azt mondta: „nekem van a legdrágább édesanyám, nagyon szeretlek.” Majd kezet csókolt. Akkor még nem tudtam, hogy örökre elköszönt tőlem. Éjszaka felriadtam, mintha borzalmasa­t sípolt volna egy vonat. Csak később tudatosult, hogy az Jánoska halálsikol­ya lehetett. Egy anya megérzi ezt – sírta el magát a 74 éves asszony.

Nagyon sokan szerették a városban Jánost, mindenki kedves, udvarias, tisztelett­udó fiúnak ismerte. Ugyan maszszív testalkata volt, de soha nem kötözködöt­t vagy verekedett senkivel. A családját nem

A vasúti sínekre fektették Jánost, itt találtak rá a holttestre, amelyen gyanús sérülésekr­e bukkantak hagyta nyugodni, hogy lezárták a nyomozást, de jól tudták, Janit már nem tudják viszszahoz­ni, és féltek attól, ha tovább kutatják az igazságot, nekik is bajuk eshet. A rendőrök a tragédia óta nem keresték őket, két éve is a hírekből tudták meg, hogy újra elővették az ügyet, és végre gyilkosság miatt nyomoznak ismét.

– Állásponto­m szerint a fiamat a diszkó egyik biztonsági őre üldözte, aki egy viperával verte szét a tarkóját, amikor egy másik őr szemből a talpával megállítot­ta. Végül a vonatsínek­nél vérzett el, az elkövetők pedig balesetnek beállítva akarták eltussolni az ügyet. Vonatgázol­ásnak álcázták a fiam kivégzését – tette hozzá Erzsébet.

Húsz évig ez sikerült is nekik, csakhogy 2020 szeptember­ében helyszíni szemlét tartottak a síneknél, a nyomozók között pedig ott volt az egykori diszkó biztonsági embereinek a főnöke, akiről azt beszélik, vádalkut köthetett. Beszédes, hogy ezután a börtönből is kiengedték, ahova más ügyek miatt került.

 ?? ?? Régi kétség
A Blikk 2002-es cikke, az áldozat édesanyja már akkor megfogalma­zta kétségeit, mostanra pedig beigazolód­ni látszik az asszony gyanúja
Gyász
Erzsébet a fia fotóját mutatja. A ma már 74 éves aszszony sohasem fogja elfelejten­i a pillanatok­at, amikor János elbúcsúzot­t tőle. Az anya nem sejthette, hogy soha nem láthatja viszont szeretett gyermekét
Régi kétség A Blikk 2002-es cikke, az áldozat édesanyja már akkor megfogalma­zta kétségeit, mostanra pedig beigazolód­ni látszik az asszony gyanúja Gyász Erzsébet a fia fotóját mutatja. A ma már 74 éves aszszony sohasem fogja elfelejten­i a pillanatok­at, amikor János elbúcsúzot­t tőle. Az anya nem sejthette, hogy soha nem láthatja viszont szeretett gyermekét
 ?? ?? Tetthely
Tetthely
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary