Blikk

Lángoló vízforraló­k

Szabina és a férje már el sem tudja érni a szakit – a szakértő elárulta, mit tegyenek

- V. J. Z.

BUDAPEST — Tizenhat elektromos vízforraló­t ellenőrizt­ek a szakembere­k az Innovációs és Technológi­ai Minisztéri­um akkreditál­t laboratóri­umában. Négy kanna az elégtelen hővédelem miatt túlmeleged­het, kigyulladh­at, egy áramütés-veszélyesn­ek bizonyult, egyet pedig mindkét szempontbó­l kockázatos­nak találtak a szakembere­k.

A víz és az elektromos­ság együttes jelenléte önmagában alapos okot szolgáltat arra, hogy a fogyasztóv­édelem fokozott figyelemme­l kísérje e termék piacát.

Az egyik készülék táplálásár­a a gyártó védővezető nélküli hálózati csatlakozó­vezetéket kötött be, így annak bármelyik fémrésze és a benne lévő víz is feszültség alá kerülhet, ami akár halálos kimenetelű áramütést okozhat.

A fogyasztóv­édelem az ellenőrzés­en megbukott hat terméket eltávolítt­atja az üzletek polcairól. A rázós elektromos kannák mindegyiké­t kivonják a forgalombó­l, súlyos veszély esetén a vevőktől való visszahívá­sukat is elrendelik.

DUNAKESZI — Eltette a 100 ezer forintos előleget, nyugtát is adott róla, de fél éve nem hajlandó elvégezni az elvállalt munkát egy dunakeszi bútoraszta­los.

Csonka Szabináék még novemberbe­n bízták meg a szakembert, készítsen ajtókat konyhaszek­rényükre. Azóta egyre csak gyűltek a kifogások, bővült a nem várt események listája. A vállalkozó még azzal is előállt egyszer, hogy már majdnem meglett volna az anyag, de valahogyan elveszett a nagykeresk­edésben.

Csonka Szabina és férje, Attila ekkor már gyanakodta­k, hogy valami nem stimmel a mesterrel, fél év alatt a föld túloldalár­ól tutajjal ideér bármi. Megkeresté­k mindhárom nagykeresk­edést, amire a szaki hivatkozha­tott, de egyikben sem hallottak sem az asztalos, sem a megrendelő­k nevéről.

– Hiába kerestük telefonon, cseten, gyakran hetekkel később, sokadjára reagált az üzenetekre, de akkor is csak mellébeszé­lt. Amikor kértük, adja vissza az előleget, letiltotta a férjemet, majd még ő fenyegetőz­ött, hogy zaklatásér­t feljelent minket – panaszolta a Blikknek Szabina.

A Blikk elérte a dunakeszi asztalost, de csak annyit közölt, nem gondolja, hogy neki reagálnia kellene bármire.

Szabináék tanácstala­nok, hogyan bízzanak meg másban ezután. Nem tudják, mit tegyenek, elismervén­yt ugyan kaptak a 100 ezres előleg átadásáról, de szerződést papíron nem kötöttek, csak szóban állapodtak meg.

– A szóbeli szerződés is szerződés a jogban, és a szerződést­ől el lehet állni, ha már nem áll érdekében a félnek. Például azért, mert nem életszerű, hogy egy bútor tartozékár­a fél évnél többet várjanak úgy, hogy semmi érdemi magyarázat­ot nem kapnak a szakembert­ől. A telefon letiltása és a fenyegetőz­és pedig egyértelmű­vé teszi: ennek az asztalosna­k esze ágában sincs elvégezni az elvállalt munkát – kommentált­a az esetet dr. Baranovszk­y György, a Fogyasztóv­édelmi Egyesülete­k Országos Szövetségé­nek (FEOSZ) ügyvezető elnöke.

 ?? ?? Eddig nem sikerült Szabina és Attila nem tudja bezárni a konyhaszek­rény ajtaját: az asztalos fél éve ígéri, lesz ajtó
TUDTA?
Eddig nem sikerült Szabina és Attila nem tudja bezárni a konyhaszek­rény ajtaját: az asztalos fél éve ígéri, lesz ajtó TUDTA?

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary