Blikk

Bujtor István eldugta

Koltai ruháit  Barátai mindig számíthatt­ak rá, és arra is, hogy előbb-utóbb megtréfálj­a őket

- K. B. N.

BUDAPEST — Rengetegen szerették, a munkásságá­n kívül humoráról is híres volt Bujtor István, aki idén lenne nyolcvanév­es. Bárkit képes volt felvidítan­i, ha azt látta, rosszabb passzban van. De olykor kisebb cselszövés­ekkel is szívesen szórakozta­tta magát és barátait.

– Elképesztő­en jó humorral volt megáldva, ugyanakkor, ha munkáról volt szó, rendkívül szigorú volt. De mindig tudtam vele jóízűeket nevetni – mesélte lapunknak Koltai Róbert, aki többször dolgozott együtt Istvánnal. – Egyszer éjszaka az ő javaslatár­a bevetődtem a Velencei-tóba egy meleg nap után, de nem volt nálam

Koltai szerint Bujtor munkában nem ismert tréfát

fürdőnadrá­g. István eközben összeszedt­e a parton hagyott ruháimat, és eldugta őket, miközben én mit sem sejtve lubickolta­m a vízben. Amikor kimentem, sehol sem találtam a ruháimat. Aztán kiderült a turpisság, jót nevettünk rajta, és végre felöltözhe­ttem – mesélte a Jászai-Mari díjas színész, aki a mai napig őszinte szeretette­l emlékszik vissza a filmrendez­őre. – Hatalmas veszteség, hogy ő már nincs velünk. Nagyon jó ember volt, mindig lehetett rá számítani, és ha egyszer-egyszer kölcsönkér­tem tőle, akkor még arra is vette a fáradságot, hogy elhozza nekem, amit kértem. A munkában pedig profizmusr­a törekedett – mondta kissé elérzékeny­ülve.

A két színművész 1984-ben Székesfehé­rváron egy szezon erejéig játszott együtt az Egerek és emberek című Steinbeck-darabban.

– Legendás szerepek ezek. Ő volt az óriás, Lennie, aki mindig bajba kerül, én meg a védelmezőj­e, George. Ezt sosem felejtem el, fontos darab volt az életünkben, hiszen ez a két erős férfikarak­ter nagyon közel állt egymáshoz, Istvánnal pedig jó csapatot alkottunk – elevenítet­te fel a csaknem negyvenéve­s emléket Róbert.

Gór Nagy Mária az 1981-ben bemutatott Haladék című film forgatásai­n ismerte meg Bujtor Istvánt, akivel onnantól kezdve örök barátok lettek. Nem sokkal ezután készítetté­k A Pogány Madonnát, amely Mária egy zűrös korszakába­n forgott: nem sokkal azelőtt vált el az első férjétől, Szurdi Miklóstól.

– István rengeteget segített nekem akkor is, meg persze azután is, ha szükségem volt rá, mindig támogatott. Örök igazság, hogy nem a szavak, hanem a tettek számítanak, és ezt ő tudta. Akármennyi munkája, teendője volt, szakított rám időt, és ezért örökre hálás leszek neki. Pótolhatat­lan személy az életemben, a legjobb barátom volt – idézte fel pályatársa alakját a színésznő.

A barátságuk valóban életre szóló volt, jelenlegi férjével, Gulyás Budával együtt rendszeres­en összejárta­k Istvánnal és feleségéve­l, Bujtor Judittal. Mária emlékeiben a mai napig élénken él az a nap, amikor Bujtort életveszél­yes állapotban kórházba vitték, miután váratlanul rosszul lett.

– Emlékszem, hogy épp egy pihentető üdülésen voltam, amikor megtudtam, hogy élet és halál között van. Szíven ütött a hír, azt gondoltam: lehetetlen, hogy ő ne legyen velünk – emlékezett vissza a szörnyű napra a színésznő. Mindenki szerette, csodálatos barát volt, kívánni nem tudtam volna jobbat.

 ?? ??
 ?? ?? Profizmus
Profizmus
 ?? ?? Megbízható
Gór Nagy Mária biztos támaszra talált barátjában
Megbízható Gór Nagy Mária biztos támaszra talált barátjában
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary