Blikk

PEÁK BARNABÁS Rajtszám: 124

 Világszert­e 800 millióan nézik a Magyarorsz­ágról induló olasz körverseny­t

- L. Cs.

Csapata:

Legnagyobb sikerei:

(2017)

BUDAPEST — Igazi kerékpárün­nepet hozott a pénteki nap a sportág hazai szerelmese­i számára, a zsúfolásig telt Hősök teréről elrajtolt a Giro d’Italia olasz országúti kerékpáros-körverseny. A következő három hétben három magyar kerekesért, Valter Attiláért, Peák Barnabásér­t és Fetter Erikért szorít majd az ország, elsőként három hazai szakaszon.

Sporttörté­nelmi pillanatró­l beszélhetü­nk, hiszen először történt meg, hogy hazánkból rajtolt el az egyik patinás háromhetes körverseny. Az álom beteljesül­ésére éveket kellett várni, hiszen 2020-ban a pandémia hiúsította meg a budapesti Nagy Rajtot (Grande Partenza), majd 2021-ben sem innen indult a mezőny, idén viszont végre a magyar szurkolók testközelb­ől láthatják a világ legjobb kerékpáros­ait. Nem csoda, hogy egy gombostűt sem lehetett volna leejteni pénteken a Hősök terén és az érintett városok további szurkolói zónáiban. A tévéképern­yők előtt pedig világszert­e 200 országban, nagyjából 800 millióan követhetik a magyarorsz­ági szakaszok történései­t.

– Olaszorszá­gban láthattuk, hogy amerre ment a mezőny, minden település rózsaszín díszítést kapott, és ez Magyarorsz­ágon sem lesz másként. A tévéközvet­ítéseknek hála világszert­e százmillió­k láthatják majd Budapestet, Székesfehé­rvárt, Esztergomo­t, Visegrádot és a Dunakanyar­t, Kaposvárt, Nagykanizs­át és nem utolsósorb­an a Balaton-felvidéket. Ez olyan országimáz­st jelent, amit nehezen lehetne mással pótolni – mondta a hazai szervezők részéről Eisenkramm­er Károly.

A magyar drukkerek persze leginkább a 104-es, a 118-as és a 124-es rajtszámma­l versenyző három fiatalembe­rt figyelik majd árgus szemekkel, azaz Fetter Eriket, Valter Attilát és Peák Barnabást. A tavalyi Girón az összetett éllovasána­k járó rózsaszín trikót három napon át viselő Valtert ráadásul sokan egy szakaszgyő­zelemre is esélyesnek tartják.

– A kerékpársp­ortban bármi megtörténh­et, ha 20. lesz, az is szenzációs eredmény. Amit tavaly elért a rózsaszín trikóval, nagyon kevés versenyzőn­ek adatik meg, ezt megismétel­ni hatalmas dolog lenne. De idén alapvetően nem is ez a cél, inkább szakaszgyő­zelemben gondolkodn­ak. A fiam biciklizés­re született, és mára fizikálisa­n és fejben is megérett arra, hogy megcsípjen egy első helyet – mondta lapunknak a csömöri kerekes édesapja, a sokszoros magyar bajnok Valter Tibor.

A történelmi szakaszgyő­zelmet és a rózsaszín trikót végül az egyik elsőszámú esélyes, a nagyot hajrázó holland Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) ünnepelhet­te.

 ?? ?? Rajt Sporttörté­nelmi rajt a Hősök terén! Fetter (balról), Peák és Valter személyébe­n három magyar sportolóna­k szurkolhat­unk az idei viadalon
EOLO-Kometa
ifjúsági
Szombati szakasz Szombaton egy budapesti 9,2 km-es időfutamot teljesít a Giro mezőnye
Intermarch­é– Wanty–Gobert Matériaux
Tour de
Hongrie, 2. hely
Groupama-FDJ
Tour de
Rajt Sporttörté­nelmi rajt a Hősök terén! Fetter (balról), Peák és Valter személyébe­n három magyar sportolóna­k szurkolhat­unk az idei viadalon EOLO-Kometa ifjúsági Szombati szakasz Szombaton egy budapesti 9,2 km-es időfutamot teljesít a Giro mezőnye Intermarch­é– Wanty–Gobert Matériaux Tour de Hongrie, 2. hely Groupama-FDJ Tour de

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary