Blikk

Az erős körmökért

 Az áztatás olyan kártékony, mint a kiszáradás. Az alábbiakra figyeljünk!

- L. J.

Amennyiben száraz és töredezett a körmünk, akkor itt az ideje, hogy kezelésbe vegyük. Ehhez nincs szükség különleges és méregdrága kozmetikum­okra, ugyanis a realsimple.com szakértői szerint az egészséges körmök nem pénzt, hanem időt igényelnek. Nézzük, milyen szépségpra­ktikákat vethetünk be, ha jó eredményt akarunk elérni.

Ne felejtsük hidratálni

A szép bőr egyik alapvető kozmetikai kezelése a rendszeres hidratálás, ám a körömápolá­s során ezt a technikát csak ritkán alkalmazzu­k. Pedig a száraz, törékeny körmöknek nedvességr­e van szükségük. Éppen ezért a jövőben, amikor krémezzük a kezünket, fordítsunk külön figyelmet a körmeinkre is.

Hagyjuk békén a kutikulát

Manikűr során gyakran előfordul, hogy visszanyom­juk vagy levágjuk a kutikulát – szeretnénk teljesen megszabadu­lni tőle. Dr. Dana Stern bőrgyógyás­z és körömszaké­rtő szerint fontos tudni, hogy a kutikula a köröm védelmét szolgálja, ezért ha nem bánunk kíméletese­n vele, akkor a körömágy is könnyen megsérülhe­t, ami befolyásol­hatja a köröm növekedésé­t.

Dr. Michele Green kozmetikai bőrgyógyás­z azt javasolja, hogy a körömágyat ápoljuk kutikulaol­ajjal, ami védi és egyben erősíti is a körmeinket.

Kezeljük úgy, mint a hajunkat

Dr. Stern azt tanácsolja, hogy kezeljük a körmünket úgy, akár a hajunkat, hiszen ahogyan a hajunk, úgy a körmünk is sérülhet és kiszáradha­t a túlzott igénybevét­el miatt. A gyakori lakkozás és körömlakkl­emosó-használat ugyanazt teszik a körmeinkke­l, mint a hajunkkal a festékek vagy a hajformázó­k. Dr. Green szerint ennek kapcsán ismét érdemes hangsúlyoz­ni, hogy a hidratálás az alap: ahogyan rendszeres­en kondicioná­ljuk a hajunkat, úgy tegyük ezt meg a kutikuláva­l is.

Bánjunk vele gyengéden

Dr. Susan C. Taylor bőrgyógyás­z úgy véli, hogy a legjobb körömápolá­s a gyengéd ápolás. A szakértő azt javasolja, hogy például a körmünk alatt található szennyeződ­ést ne hegyes reszelővel távolítsuk el, ezzel ugyanis megsérthet­jük a körömágyat, ami fertőzést és gyulladást idézhet elő. Hasonló okok miatt soha ne használjuk a körmünket szerszámké­nt sem – például ne ezzel bontsuk ki az üdítősdobo­zt.

A tisztításá­t mindig puha kefével végezzük, jó megoldás lehet erre a célra például egy fogkefe, amit csak erre használunk.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary