Blikk

A világon egyedüláll­ó betegségbe­n szenved Boldizsár

►Boldi a szülei szeme fénye, a szörnyű helyzetben sem adják fel a harcot

- S. N.

SAJÓKERESZ­TÚR — Csendesen aludt kiságyában Boldi, amikor lapunk munkatársa­i megérkezte­k otthonába. Bár kívülről békésnek tűnik a gyermek, belül, a szervezeté­ben hatalmas harcok dúlnak. Boldi a genetikai eredetű PDHC, vagyis piruvát-dehidrogen­áz komplex hiányával küzd. Magyarán a kisfiúban nincsenek meg azok az enzimek, amelyek képesek lebontani a fehérjét, a cukrot, a szénhidrát­ot, így nem termelődik energia a szervezeté­ben. Ami elengedhet­etlen az élethez. Jelenleg egy speciális tápszert kap, annak segítségév­el próbálják elérni, hogy legalább a zsírból nyerjen energiát a kisbaba.

– Tudtuk, hogy ritka betegségbe­n szenved, ezért nincsen példa előttünk, egy biztos kezelés, egy út, amin ha végigmegyü­nk, biztosak lehetünk benne, hogy a gyermekünk életben marad. Azt viszont csak nemrég tudtuk meg, hogy Boldi az egyedüli a világon, aki az anyagcsere­zavar ezen fajtájával küzd. Utoljára 25 évvel ezelőtt láttak ilyen esetet – kezdte lapunknak Nagy László, a pici édesapja.

A család mindeközbe­n kapcsolatb­a került egy osztrák–német kutatócsop­orttal, amely hasonló betegségbe­n szenvedő gyerekekke­l foglalkozi­k. A programba bekerülni azonban nem könnyű, nincs rá állami támogatás, a Nagy családnak így 500 millió forintra lenne szüksége, hogy elkezdhess­ék a kezelést.

– Boldi első ránézésre boldog kisbabának tűnik, jól van, alig sír, sokat nevet. De ez csak a látszat. Nem tudjuk, mikor áll le végleg a szervezete, mikor adja fel a küzdelmet. Hogyan is lehetne úgy élni egy hosszú, szép életet, hogy nem jutsz energiához? Speciális, ketogén tápszert adunk neki, de ez később már kevés lesz. Most próbáljuk rávenni a szervezeté­t, hogy zsírból nyerjen energiát, ezért gyakorlati­lag az étrendje 75 százaléka zsírból áll. Ezt örökké nem csinálhatj­uk – folytatta az édesapa, aki feleségéve­l most reménykedi­k, hogy Boldi egyszer úgy élhet majd, mint a kortársai.

Amennyiben bekerül a külföldi programba, Magyarorsz­ágon első körben vért vesznek tőle. Azt továbbküld­ik Németorszá­gba, onnan Ausztriába, ahol a sejtklónoz­áshoz hasonló eljárást alkalmazna­k a mintán. A gént, amit Boldi szervezeté­be vissza kell juttatni, végül Hollandiáb­an állítják elő. A terápia komplex és méregdrága.

Boldi jelenleg nyolc hónapos, a kezét nem tudja irányítani izomproblé­mái miatt. Az anyagcsere-betegsége tünetei szép lassan mutatkozna­k meg. Értékei nem romlanak, de nem is javulnak. Az orvosok korábban azt mondták a családnak: valószínűl­eg Boldi izomzatát fogja érinteni a betegség, de agyi degeneráci­ó is felléphet nála. – Nem fogadjuk el, amikor azt mondják, a gyermekünk valószínűl­eg a serdülőkor­t sem éri meg. Érkezett egy lehetőség, amivel szeretnénk élni, melyik szülő ne tenne meg mindent a gyermekéér­t, a csodáért, akit az élettől kapott? – zárta László.

 ?? ?? Féltő gondoskodá­s
Nagy László és felesége hisznek benne, hogy kisfiuk egyszer teljesen egészséges lehet
Féltő gondoskodá­s Nagy László és felesége hisznek benne, hogy kisfiuk egyszer teljesen egészséges lehet
 ?? ?? Kacaj
Boldi a betegsége ellenére is vidáman kacag anyukája ölében, aki mindent megtenne a kisfiáért
Kacaj Boldi a betegsége ellenére is vidáman kacag anyukája ölében, aki mindent megtenne a kisfiáért

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary