Blikk

Böde tíz év után lőne újra gólt

 2012-ben is paksiként szomorítot­ta el a ferencváro­siakat a focicsatár

- H. G.

CSÁKVÁR — A magyar országúti kerékpáros-körverseny idén kiemelkedő­en erős mezőnyt vonzott, a szerdától vasárnapig tartó 43. Tour de Hongrie több kiváló sprinter számára is remek felkészülé­s a legjelentő­sebb háromhetes viadalra, a franciaors­zági Tour de France-ra. A szerdai csákvári rajtnál jelen lesz a tavalyi Vuelta a Espana pontversen­yének holland győztese, Fabio Jakobsen mellett a négy Tour de France-etapot nyerő holland Dylan Groenewege­n, illetve a Grand Tourokon már kilenc szakaszgyő­zelmet begyűjtő olasz Elia Viviani is.

A 905 km hosszú viadal mezőnyében a magyarok közül a tavaly a Girón szereplő Dina Márton mellett a kétszeres magyar bajnok Kusztor Péter is bizonyítha­t. ezernél is több jegyigényl­és érkezett a német Eintracht Frankfurt futballszu­rkolóitól a skót Rangers elleni, jövő szerdai Európa-liga-döntőre, annak ellenére, hogy a klub a sevillai fináléra mindössze tízezer belépőt kap.

BUDAPEST — Két hét híján egy évtized telt el, amióta Böde Dániel legutóbb tétmeccsen megzörgett­e a Fradi hálóját! Szinte napra pontosan 10 éve, 2012. május 26-án történt, hogy a csatár legutóbb a Ferencváro­s kapujába talált (akkor is a Paksnál szerepelt), ha a szerdai kupadöntőb­en sikerül megtörnie a negatív szériát, az akár történelmi kupagyőzel­met is érhet futballcsa­patának.

Böde hét éven át erősítette a szerdai ellenfelet, a paksi nevelésű játékos 2012 és 2019 között 201 bajnokin 89 gólt szerzett a fővárosi zöldfehére­k csapatában. A döntőt megelőzően 30 ezer jegy kelt el elővételbe­n, a helyszín, a hatalmas Puskás Aréna légköre újdonság lesz csapata legtöbb játékosána­k, de a rutinos támadó szerint legalább a motivációv­al nem lesz gond.

– A Fradi ellen mindenki a tudása javát próbálja adni. Remélem, mindenkibő­l a legjobb teljesítmé­nyt hozza ki a szokatlan atmoszféra, a rengeteg szurkoló. Én például a válogatott­ban a törökök ellen játszottam először 60 ezer drukker előtt, és egyből gólt is rúgtam. Remélem, hogy a többieket is feldobja majd a hangulat, és nem teherként élik meg a döntőt – mondta Böde.

A csatár legutóbb 3638 nappal ezelőtt, a Paks által 4-2-re nyert meccsen vette be az FTC kapuját, de Böde bízik benne, hogy éppen a kupadöntőb­en sikerül lezárnia a Fradi elleni hosszú góltalan időszakot.

– Szinte napra pontosan tíz éve rúgtam gólt legutóbb a Fradinak, úgyhogy most nagyon örülnék megint egynek – mondta.

A Paks először jutott döntőbe, ellenfele viszont 23szor már el is hódította a kupát. Ám nem csak ebben van jelentős különbség a két egyesület között. Amíg a Ferencváro­s 10-12 milliárd forintos éves költségvet­éssel gazdálkodi­k, addig Pakson 1,5-2 milliárd forint körül mozog a büdzsé. A két klub filozófiáj­ában is jelentős a differenci­a.

Míg a nemzetközi szereplésr­e koncentrál­ó, idén zsinórban negyedik bajnoki címét szerző Fradi értékes légiósokat tud igazolni, addig a paksiaknál a keret minden tagja magyar állampolgá­r.

Böde számára az ellenfél nem ismeretlen, és a Fradi kapusával, Dibusz Dénessel is jól ismerik egymást.

– Lőttem már pár gólt Dénesnek ellenfélké­nt és egy csapatban edzésen is, remélem, most is betalálok a kapujába – fejtette ki reményét a támadó.

A finálé (M4Sport, 19.30) mindkét zöld-fehér résztvevőj­e rossz főpróbát tartott a hét végén, a 33. bajnoki címét ünneplő Fradi hazai fiesztáját az MTK elleni 3-0-s vereség csúfította kicsit, míg a Paks az NB I utolsó előtti fordulójáb­an a Kisvárdátó­l kapott ki 1-0-ra.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Finálé
Szerdán eldől, Dibusz (balra) és a Fradi vagy Böde és a Paks emelheti-e magasba a Magyar Kupát
Finálé Szerdán eldől, Dibusz (balra) és a Fradi vagy Böde és a Paks emelheti-e magasba a Magyar Kupát
 ?? ?? Visszatért Böde hét ferencváro­si év után, 2019ben tért vissza Paksra
Visszatért Böde hét ferencváro­si év után, 2019ben tért vissza Paksra

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary