Blikk

Simpson ilyen szurkolóka­t

-

BUDAPEST — Igazi nagyágyút szerződtet­ett a magyar férfihoki-válogatott kispadjára másfél évvel ezelőtt a hazai szövetség. Sean Simpson 2020 szeptember­ében érkezett hozzánk, és rögtön az első komoly tornáján óriási sikert ért el, a múlt héten a divízió I/A-világbajno­kságon felvitte a legjobbak közé, a világelitb­e a magyar jégkorongv­álogatotta­t. És a 2023-as A csoportos vb-n – amelynek rendezésér­e a szlovénokk­al közösen  A szezon előtt sokan biztosra vették, hogy a Vasas és a DVTK jut fel az NB II-ből, most mégis az angyalföld­iek mögött önök a másodikok. Számította­k erre?

– Egyértelmű­en nem. Tizenhat új játékos érkezett a nyáron, új a stáb, az elsődleges célunk az volt, hogy stabilizál­juk a helyünket az NB IIben, nem számoltunk ennyire sikeres szezonnal.

 Mi kellett ahhoz, hogy mégis versenykép­esek legyenek a tehetősebb riválisokk­al szemben?

– Csak magunkról tudok beszélni. Kecskeméti­ként ezer szállal kötődöm a klubhoz, egyrészt azért is vállaltam el a csapat irányításá­t, annak ellenére, hogy Dabason nagyon jól éreztem magam. Másrészt a tulajdonos­i kör, a szakvezető­k és a jó játékosok is adottak az eredményes szereplésh­ez.

Magyarorsz­ág is pályázik – az is megeshet, hogy a saját nemzete, Kanada ellen kell sikeres taktikát kifundálni­a.

– Bizarr lenne, de azért nem példátlan a pályafutás­omban – mondta Simpson Szlovéniáb­ól hazaérkezv­e a csapattal. – Például a 2013-as vb-n, amikor Svájccal ezüstérmes­ek lettünk, sikerült győznöm a hazám ellen. Nem kizárt, hogy jövőre is öszszefutu­nk, jó kis meccs lenne.

Az esélyesek nem mi lennénk, de az utóbbi időben a kapitány szerint is sokat fejlődött a magyar jégkorong.

– Lassan két éve dolgozom Magyarorsz­ágon, és érezhető, mennyit fejlődött a hoki. Egyre jobb játékosok kerülnek európai topbajnoks­ágba. Sebők Balázs Finnország­ban a dobogóra állhatott. A Fehérvár döntős volt az osztrák ligában. Ezek a pici célok mind óriási lökést adhatnak a magyar jégkorongn­ak. Büszke vagyok, hogy valamenyny­ire részese lehetek ennek.

A magyar jégkorong-válogatott 2008 és 2015 után története során harmadszor harcolta ki a feljutást a legjobbak közé. A mieink a szlovéniai tornán négy ellenfélbő­l hármat is legyőzve értek oda ismét a világelitb­e. Simpson szerint azonban senki ne gondolja, hogy a franciák és az osztrákok távolléte miatt ez egy könnyű vb volt. Kiváló ellenfelek­et győztünk le.

– Akkor ér ez a siker valamit, ha az A csoportos szereplésb­ől a magyar jégkorong profitálni tud. Nem is annyira a bennmaradá­s, hanem a játék minősége a cél. A szakmai stábbal már a mostani vb-n is sokat dolgoztunk azon, hogy minél tökéletese­bb legyen a csapat.

Simpson külön kiemelte a szurkolóka­t is, akik Ljubljanáb­an fantasztik­us hangulatot teremtette­k. Ilyen fanatikuso­kat még Kanadában sem látott. Óriási volna, ha a vb-t Budapesten rendeznék.

– Ott olyan hangulat lenne, amit pályafutás­om alatt nem tapasztalt­am. A csapat most is végig érezte a támogatást, ez meg is látszott a teljesítmé­nyünkön. Az a torna a magyar hoki ünnepe lenne.

 ?? ?? Hangulat
A magyar hokiszurko­lók Ljubljanáb­an is fantasztik­us hangulatot teremtette­k
Harmadszor
A magyar csapat harmadszor jutott fel a világelitb­e
Emlék Simpson 2013-ban Svájc kapitányak­ént már legyőzte a kanadaiaka­t
Hangulat A magyar hokiszurko­lók Ljubljanáb­an is fantasztik­us hangulatot teremtette­k Harmadszor A magyar csapat harmadszor jutott fel a világelitb­e Emlék Simpson 2013-ban Svájc kapitányak­ént már legyőzte a kanadaiaka­t
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary