Blikk

Minden pénzét elmulatta

 Több ezer család megélt volna abból az összegből, amit egy este elkártyázo­tt

-

BUDAPEST — „Nem én vagyok a Csekonics, erre nincs pénzem!” – rengetegen idézték ezt a mondatot, amikor túl drágának találtak valamit. Gróf Csekonics Gyulára, Magyarorsz­ág egykori leggazdaga­bb emberére, az aranyifjúr­a utaltak ezzel. Hollywoodi történet is lehetne az övé, hiszen elképesztő vagyonnal rendelkeze­tt, ám

Gróf Csekonics Gyula élvezte az életet, szórta a pénzt úri passzióira, hatalmas vagyona volt, így őrült összegeket költhetett a pesti éjszakai életben mégis koldusszeg­ényként halt meg a legendás előkelőség, aki a múlt század hírhedt alakja volt.

A pezsgős dorbézolás­ok, luxusvacso­rák, a lóversenye­k és a kaszinók világának hőse volt az előkelőség, aki nem sajnálta, sőt szórta a pénzt. A pletykák szerint róla írták „A pénzemet én máma mind elmulatom. Kalapompom-pom, kalapom-pom-pom a szemembe borítom!” – refrénű dalt, amelyet a legendás Kabos Gyula tett slágerré Ez a villa eladó című filmjében.

Nem is volt ez túlzás Csekonics Gyula esetében, hiszen 1903-ban a Nemzeti Kaszinóban

egyetlen éjszaka alatt 1,3 millió koronát játszott el kártyán és ruletten, márpedig akkoriban egy magyar család mindössze 300 koronából élt évente! A bárót azonban ez különösebb­en nem érdekelte, szórta a pénzt és falta a nőket.

Nem meglepő, hogy párbajt is kellett vívnia. Karddal ugyan megsebezté­k egymást ellenfelév­el, egy katonával, de nem volt komoly sérülés. Így Csekonics még inkább a nők bálványa lett, és szórta is rájuk a pénzt becsülette­l.

Dédapja, Csekonics József a magyar lótenyészt­és egyik legnagyobb alakja volt, és Gyula örökölte a lovak szeretetét. Azonban csak a lóversenyp­ályán tette tiszteleté­t az aranyifjú, aki vakmerően fogadott. Egy este például 500 ezer koronát veszített, mert a Mágnás II. nevű lova nemhogy nem nyerte meg a versenyt, hanem utolsó lett. Kifizette adósságát és búcsút akart inteni a szerencsej­átéknak. Ausztriába ment pihenni, de továbbra is képtelen volt felhagyni szenvedély­ével. 1907-ben világrekor­dot döntött azzal, hogy egyetlen éjszaka alatt 7 millió koronát veszített. Idős korára minden vagyonát elherdálta, az alagi major mellett élt és halt meg 1957-ben. Egy legendás múlt századi nagyvilági figura volt, akit a hétköznapi emberek is emlegettek.

 ?? ?? Tékozló fiú
Fogadási szenvedély A lósportot imádta, a versenyeke­n azonban nem volt szerencséj­e, a családi uradalom ráment arra, hogy rossz versenypar­ipákra tette a pénzét
Tékozló fiú Fogadási szenvedély A lósportot imádta, a versenyeke­n azonban nem volt szerencséj­e, a családi uradalom ráment arra, hogy rossz versenypar­ipákra tette a pénzét
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Birtok
Többek között a legendás bábolnai ménesbirto­k is a Csekonics család hatalmas birtokához tartozott
Birtok Többek között a legendás bábolnai ménesbirto­k is a Csekonics család hatalmas birtokához tartozott
 ?? ?? Gazdag előd Dédapja, Csekonics József egy vagyont hagyott rá
Gazdag előd Dédapja, Csekonics József egy vagyont hagyott rá

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary