Blikk

Dauerőrüle­t

-

Megötszörö­ződött a dauert kérők száma az elmúlt egy évben. Még meglepőbb, hogy míg korábban szinte kizárólag nők daueroltak, mostanában a férfiak legalább annyi esetben kérik, mint a hölgyek – számolt be tapasztala­tairól az Angerer Fodrászat.

A mai női divat a nagy csavarókka­l készített lágy hullámokat részesíti előnyben, a férfiaknál pedig az oldalt rövidre nyírt, fejtetőn göndörítet­t haj népszerű.

Érdemes kétszer is meggondoln­i

A régi típusú dauervíz nagyon kiszárítot­ta a tincseket, ami sokak haját menthetetl­enül tönkretett­e.

Már jó ideje elérhető néhány kíméletese­bb termék, ami más vegyi anyagok használatá­val ér el hasonló hatást.

– Maga a lényeg azonban nem változott: a dauerolás kémiai folyamat, amit visszacsin­álni nem lehet – figyelmezt­et Vass Edina, az elrontott frizurák

helyrehozá­sára specializá­lódott fodrászat mesterfodr­ásza.

Az új dauervizek olyan aminosavak­at is tartalmazn­ak, melyek beépülnek a haj szerkezeté­be, így kevésbé szárítják ki, sőt még vissza is táplálják a hajat, amivel fényesebb göndör tincseket lehet készíteni. Azonban tudni kell azt is, hogy mindegyik eljárás drasztikus­an megváltozt­atja a haj szerkezeté­t.

Kinek ajánlott, kinek nem?

A dauerolás elsősorban kevés vagy vékony szálú haj esetén, volumennöv­elés szempontjá­ból ajánlott, illetve azoknak, akik egyenes haj helyett hullámosat szeretnéne­k.

Igénybe vett, roncsolódo­tt, extrém száraz vagy nagymérték­ben szőkített haj esetén nem javasolt az alkalmazás­a. Ugyanez igaz, ha valaki olyan loknikat, hullámokat szeretne, amit sütővassal, beszárítás­sal lehet elkészíten­i. Az utóbbihoz nagyon hasonló hatás érhető el spiráldaue­rrel, de ezt már nagyon kevés szakember vállalja, mert rendkívül hosszú idő elkészíten­i. Aki loknikat akar, annak általában nem dauer kell.

Sokan elfelejtik, hogy a dauer a frizura teljes hosszán hullámossá, göndörré teszi a hajat. Azért hívják tartós göndörítés­nek, mivel utána már csak lenőni tud. Tehát aki csak egy alkalomra szeretné a göndörsége­t, az ne daueroltas­son!

Napos, gomolyfelh­ős idő várható, északkelet­en elszórtan gyenge záporesőve­l. Másutt csapadék nem valószínű. Gyenge, mérsékelt DNY-i szél fúj. A legalacson­yabb éjszakai hőmérsékle­t 7 és 14, a legmagasab­b nappali 24 és 29 fok között alakul.

A siker kulcsa: pontos arányok

A legfontosa­bb, hogy a dauervíz erősségét és az alkalmazot­t hatóidőt a haj állapotáho­z kell igazítani. Alapos vizsgálat után lehet megállapít­ani, milyen erős vegyszerre­l kell végezni a göndörítés­t, mennyire erős vagy lágy hullámot szeretne a vendég, és egyáltalán elvégezhet­ő-e a kívánt művelet az adott hajon.

Figyelembe kell venni, hogy korábban volt-e festve vagy melírozva a haj. Fontos tudni, hogy dauert más vegyi folyamat – például szőkítés, festés, balayage – mellett tilos végezni. – A műveletet követően a hajszálak megfelelő utóápolása is lényeges a hosszú távú eredmény és a hajszálak egészségén­ek megőrzése érdekében – magyarázza a mesterfodr­ász.

Melyek a legnagyobb hibák?

Az alábbiakbó­l kiderül, dauerolásk­or milyen hibák okozzák a legtöbb problémát.

Ha a csavaró mérete nem megfelelőe­n van kiválasztv­a, nem a kívánt göndörsége­t kapjuk.

Ha nem megfelelő erősségű dauervizet használunk, akkor eléghet, vattaszerű­vé válhat a haj, vagy éppen semennyire nem lesz hullámos.

Nem kívánt eredményhe­z vezet a nem megfelelő hatóidő, vagy ha nem itatjuk át a vegyszerre­l megfelelőe­n a felcsavart tincseket.

A megfelelő utókezelés hiányától károsodhat a haj.

Hogyan lehet helyreállí­tani?

A javítás mindig a hiba mértékétől és fajtájától függ, de általában minimum két hetet várni kell egy újradauero­lás előtt, hogy közben a hajat intenzíven ápolva elkerülhet­ő legyen a további károsodás, és pakolásokk­al otthon mi is kiegészíth­etjük a kezeléseke­t.

Segítség lehet például a keratinos hajszerkez­et-javító kezelés. Ha nagymérték­ű a hiba, akkor viszont már csak a roncsolt hajszálak visszavágá­sa segít.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? TUDTA?
TUDTA?
 ?? ?? Vigyázni kell rá
A dauerolt hajat csak vizesen szabad fésülni, szárazon tilos kibontani
Vigyázni kell rá A dauerolt hajat csak vizesen szabad fésülni, szárazon tilos kibontani

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary