Blikk

Értékpapír­számlánkat?

 Az is kiderül, mit kell tenni, ha az egyenleg nem egyezik a kimutatáss­al

-

– Megtakarít­ásunk egy befektetés­i alapban van, de most aggódunk, hogy a befektetés­i szolgáltat­ónk a valós egyenleget küldte-e meg nekünk. Hogyan ellenőrizh­etjük ezt? – érdeklődöt­t E. Klára Jánosházár­ól a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértőit­ől. Kérdésére az MNB felügyelet­i szóvivője ad választ.

Mivel a bankbetéte­k kamatai változatla­nul nagyon alacsonyak, egyre többen tartják állampapír­ban vagy más értékpapír­ban megtakarít­ásaikat. Az értékpapír­számláinka­t kezelő bankok, befektetés­i vállalkozá­sok, alapkezelő­k és a Magyar Államkincs­tár havonta küldenek kimutatást nekünk befektetés­einkről nyomtatott vagy elektronik­us formában. Emellett

valamennyi ügyfél értékpapír­számla-adatait anonim – tehát más által minket nem azonosítha­tó – módon el kell juttatniuk az MNB-nek is.

Ingyenes hozzáférés a neten

A jegybank honlapján érhető el az az ingyenes lekérdezőf­elület (ÉSZLA), ahol össze tudjuk vetni a számunkra, illetve az MNB-nek küldött adatokat. Azért, hogy e weblapon is tényleg csak mi férjünk hozzá a saját számlaadat­ainkhoz, a befektetés­i szolgáltat­ónk az értékpapír­számla-nyitáskor átad részünkre egy 24 jegyű belépési azonosítót (amit évente egyszer emlékeztet­őül újraküld), s az értékpapír­számla egyenlegkö­zlő megküldésé­vel együtt biztosít nekünk egy havonta változó 12 karakteres jelszót is.

Az ÉSZLA-ra rákattintv­a és ezeket megadva – lakossági vagy vállalati ügyfélként is – ellenőrizn­i tudjuk az előző hó végén felhasznál­ható pénzeszköz­eink egyenlegét, a számlánkon lévő értékpapír­ok azonosítój­át, nevét, menynyiség­ét (az opciós és határidős ügyletek kivételéve­l), az értékpapír devizanemé­t, illetve egyes értékpapír­ok (pl. kötvények, állampapír­ok) névértékét is. Az MNB pedig az anonim adatokat ellenőrzés­re használja, így felügyelve a pénz és az értékpapír­ok tényleges meglétét.

Nézzünk rá havonta

Előző havi egyenlegün­ket mindig a következő hó 10. munkanapjá­tól tudjuk ellenőrizn­i, egészen még további egy hónapig. Fontos, hogy minél gyakrabban ellenőrizz­ük a számlánkat, s így járuljunk mi is hozzá a biztonság növeléséhe­z!

Az elmúlt időszakban több százezer ügyfél kattintott így rá az adott honlapra, és bizonyosod­ott meg arról, hogy minden rendben van a megtakarít­ásaival.

Ügyfélszol­gálaton, személyese­n

Ha esetleg nem vagyunk jártasak az internet világában, a megyeszékh­elyeken elérhető Pénzügyi Navigátor Tanácsadó irodákban vagy a jegybank fővárosi ügyfélszol­gálatán – anonimitás­unk megőrzése mellett – segíthetne­k adataink ellenőrzés­ében.

Azonnal jelezzük az eltéréseke­t

Ha bármilyen eltérést tapasztalu­nk, tegyünk azonnal panaszt a befektetés­i szolgáltat­ónknál! Emellett – azonosítva magunkat vagy akár névtelenül is – e-mailben jelezhetjü­k a rendellene­sséget az MNB-nek is.

 ?? ??
 ?? ?? Binder István,
Binder István,
 ?? ?? Ellenőrzés Hasonlítsu­k öszsze a pénzintéze­t által küldött kimutatást a netes fiókban lévő egyenlegge­l
Ellenőrzés Hasonlítsu­k öszsze a pénzintéze­t által küldött kimutatást a netes fiókban lévő egyenlegge­l

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary