Blikk

Naponta vizsgálja a szívét Tilinger Attila

►A slágergyár­os soha többé nem akar kés alá feküdni a két szívműtétj­e után

- B. P.

BUDAPEST — Évekkel a két komoly szívműtétj­e után is tart attól Tilinger Attila, hogy újra kórházba kerül. A producer-műsorvezet­ő pitvarfibr­illációban szenved, amely egy veszélyes szívritmus­zavar. 2019-ben és 2020ban is műteni kellett, s kimondható, hogy a katéteres operációkk­al az életét mentették meg. Jogos hát a félsz, nem csoda, hogy a további problémák megelőzése érdekében sokkal többet megtesz az elvártnál. Pontosan betartja kardiológu­sa utasításai­t, jár a kötelező kontrollvi­zsgálatokr­a, de otthonra is beszerzett olyan orvosi mérőműszer­t, amellyel figyelheti az értékeit.

– Évente kell hivatalosa­n kardiológi­ai kontrollra járnom, de négyhavont­a elvégeztet­ek egy laborvizsg­álatot is, amely többek között a szívenzime­k menynyiség­ét is ellenőrzi: ezek jelzik a szakembern­ek, ha valami nincs rendben. Emellett én bizony naponta reggel és este, valamint a sportolós napokon, azaz heti négyszer edzés után rögtön csinálok egy EKG-t. Ez a miniműszer nemcsak a szívritmus­t és az EKG-paramétere­ket ellenőrzi, de a szívizom fittségi állapotát is diagnoszti­zálja, amely a mostani elemzések szerint egy 25-30 éves embernek megfelelő állapotban van – árulta el a Házibuli Attilával házigazdáj­a, aki soha nem lesz túl azon a félelmen, amelyet az első nagy rosszullét­e alatt érzett.

– Ezek az élmények, az első műtét, az utána következő tortúra, majd az, hogy még egyszer el kellett végezni az operációt, mert az első nem volt teljesen sikeres, nyomot hagynak, s van bennem félsz – vallotta be a negyvenéve­s zenész, aki az orvosi beavatkozá­sok után sokkal óvatosabb lett.

– Korábban a fizikai határaimon túl is hajtottam magam, ha sportoltam, többek között emiatt is jött elő a ritmuszava­rom, de most már azt vallom, hogy a kevesebb néha tényleg több – árulta el Tilinger Attila, aki a pandémia első pillanatát­ól nagyon figyelt magára, mert a Covid sok esetben okozott kardiológi­ai problémáka­t.

– Mindent utasítást betartotta­m, azt hiszem, óvatosabb voltam, mint az átlag, azonnal kértem az első két oltást, nem is lettem beteg, de a harmadik oltással kapcsolatb­an akadt némi probléma. Délután megkaptam, este pedig a Fradi Celtic elleni Európa-liga-meccsére mentem, és a stadionban elég rosszul lettem: ismét fibrillált­am egy jó fél órát, ezt követően aztán egész éjszaka kínlódtam, végül a kardiológu­som berendelt vizsgálatr­a – emlékezett az énekes, aki akkor rettenetes­en megijedt, azt hitte, kezdődik elölről a tortúra.

– Kiderült, hogy ez vélhetően az oltás mellékhatá­sa volt, azóta teljesen rendben vagyok, tulajdonké­ppen gyógyultké­nt élem tovább a mindennapj­aimat, de az előzmények­re tekintette­l az orvosom arra kért, lehetőleg ne vegyem fel a negyediket – árulta el Tilinger.

 ?? ?? Házilag
Tilinger Attila semmit nem bíz a véletlenre, maga is ellenőrzi az egészségi állapotát
Házilag Tilinger Attila semmit nem bíz a véletlenre, maga is ellenőrzi az egészségi állapotát

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary