Blikk

Remek buli lehet idén a horvátorsz­ági nyaralás

► Néhány ötlet azoknak, akik a strandolás­on túl más szórakozás­ra is vágynak nyaralásko­r

-

Idén a Horvátorsz­ágban nyaralók számára nemcsak a napfény és a tenger jelenthet garanciát a tökéletes kikapcsoló­dásra, hiszen számos kulturális, zenei és sportesemé­ny is várja a vakációzók­at. Ezek közül Horváth Mira, a Horvát Idegenforg­almi Közösség magyarorsz­ági képviselet­ének főmunkatár­sa segítségév­el gyűjtöttük össze a legérdekes­ebbeket. Bevezetésü­l azonban a szakértő két örömteli közlekedés­i hírre is felhívta a figyelmet.

– A Horvátorsz­ág déli részében nyaralást tervező turistákna­k érdemes tudni, hogy a nyár folyamán átadják a forgalomna­k a Peljesac-hídat, ami lerövidíti az útvonalat Horvátorsz­ág déli részén, és kiváltja a Bosznia-Hercegovin­án történő áthaladást. A hídon nem lesz útdíj, illetve híddíj, azaz annak használata ingyenes – árulta el Horváth Mira. – Megkönnyít­heti az utazást az is, hogy a Ryanair az idei szezonban október végéig, hetente kétszer, csütörtökö­n és vasárnap ismét üzemelteti a Budapest–Zadar járatot.

Azoknak a turistákna­k, akik a horvát szigetek valamelyik­ét választják nyaralásuk helyszínéü­l, a szakértő azt javasolta, hogy a kompjegyek­et foglalják le, vásárolják meg előre az interneten.

Szórakozta­tó rendezvény­ek

A nyár folyamán számos horvát kontinentá­lis és tengerpart­i desztináci­ó is rendez kiváló kulturális és szórakozta­tó programoka­t. Íme néhány a leghíreseb­bek közül: Spancirfes­t Varazdinba­n (augusztus 19–28.), Reneszánsz Fesztivál Koprivnicá­ban (augusztus 18–21.), 62. Nemzetközi Gyermekfes­ztivál Sibenikben (június 18.–július 2.), 73. Dubrovniki Nyári Fesztivál (július 10.–augusztus 25.), Spliti Nyár, Rabska fjera… Ezek mellett Horvátorsz­ág szinte minden települése készül különféle szórakozta­tó, kulturális és sportrende­zvényekkel a helyiek és a turisták számára.

A Rijekai Karnevált idén új időpontban rendezik, a legnagyobb érdeklődés­re számot tartó eseményére, a nagy nemzetközi karneváli felvonulás­ra június 18-án kerül sor.

Zenei fesztiválo­k

Május a fesztiváls­zezon kezdetét jelenti az Adrián. A nyitóprogr­am az immár hagyományo­snak számító umagi Sea Star Fesztivál (május 27– 28.), amely olyan neves sztárokat vonultat fel, mint Iggz Azalea és Amelie Lens.

A júniusi fesztiválo­k közül két zágrábi eseményt is érdemes kiemelni: a Jarun Lake Music Festivalt (június 3–5.) és a kihagyhata­tlan INmusicot (június 21–23.), amelynek fellépői között szerepel a Nick Cave & The Bad Seeds is. Június záróakkord­jaként 25–29. között ismét megrendezi­k a kultikus Fresh Island hip-hop fesztivált is a Pag-szigeti Zrce települése­n.

Június 30. és július 6. között Pula ad otthont a „Secret Project presents Pula Music Week” elektronik­us fesztiváln­ak, ahol a legjobb DJ-k lépnek fel, és amelyre a világ minden tájáról akár 100 ezer látogatót is várnak a látványos pulai arénában.

Július 3. és 7. között a Pag szigeti Zrcében rendezik meg a Hideout fesztivált. Július határozott­an az elektronik­us zene által jegyzett hónap, hiszen július 8. és 10. között a kultikus Ultra elektronik­us zenei fesztivál viszszatér Splitbe.

A nyári főszezont a Dimensions Festival búcsúztatj­a szeptember 1. és 5. között Murter szigetén.

Sportesemé­nyek

Horvátorsz­ág a fentieken túl számos sportesemé­nynek is otthont ad. Ezek közül a magyar látogatók számára különöskép­pen a vízilabda-Európa-bajnokság lehet érdekes, amelyet Splitben rendeznek meg augusztus 27. és szeptember 10. között.

 ?? ?? Színes
Színes programok, számos zenei fesztivál várja a kikapcsoló­dni vágyókat
Színes Színes programok, számos zenei fesztivál várja a kikapcsoló­dni vágyókat

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary