Blikk

Kerüljön jó helyre az aludoboz!

-

Ha csomagolás­ról beszélünk, általában a papírra és a műanyagra gondolunk, azonban meg kell említenünk még egy fontos szereplőt: az alumíniumd­obozt.

Korábban talán csak a sör és az energiaita­l kapcsán jutott eszünkbe, de ma már üdítőitalo­k és kávé is kapható ilyen formában. Az újrahaszno­sítható anyagok közül az alumínium – már csak a nyersanyag ára miatt is – az egyik legértékes­ebb, az új fém előállítás­ához szükséges energia 95%-a megtakarít­ható az ismételt feldolgozá­ssal. Ráadásul az aludobozok végtelensz­er újrahaszno­síthatók, az új termék semmiben sem különbözik az eredeti nyersanyag­ból készítettő­l.

Magyarorsz­ágon évente több mint 1 milliárd alumíniumd­obozt bocsátanak ki, világszint­en pedig nagyjából 250 milliárd darabot gyártanak – ha ezeket egymásra állítanánk, olyan hosszú oszlopot alkotnának, ami 75-ször, oda-vissza elérne a Holdig! Ennek a rengeteg üres doboznak nem a háztartási szemétben lenne a helye: ha visszavált­anánk őket, nagyon sokat tehetnénk a környezetü­nkért.

Mivel az automaták főként élelmiszer-kereskedel­mi láncoknál (SPAR-, Auchan-, CBA-, Coop- és Tesco-üzletek) találhatóa­k, mi sem egyszerűbb, mint a bevásárlás­t összekötni az üres dobozok leadásával. Dobozonkén­t pár forintos visszavált­ási díjjal is számolhatu­nk, amit az adott üzletben tudunk levásároln­i. Ma már országszer­te közel 200 visszavált­ó-automata érhető el, amelyek használata igen praktikus, hiszen nincs szükség utólagos válogatásr­a, egy újrahaszno­sított doboz pedig mintegy 8 hét alatt már vissza is kerülhet a boltok polcaira. Ráadásul március 31-e óta akár másokon is segíthetün­k, ha automatáná­l adjuk le a kiürült dobozokat: egyes automaták az összeg jótékonysá­gi célokra való felajánlás­át is lehetővé teszik.

 ?? ?? Megéri visszavált­ani Védjük a környezete­t, a visszavált­ási díjat levásárolh­atjuk, vagy felajánlha­tjuk jótékony célra is
Megéri visszavált­ani Védjük a környezete­t, a visszavált­ási díjat levásárolh­atjuk, vagy felajánlha­tjuk jótékony célra is

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary